De ce vin oamenii la cursuri de Programare Neurolingvistica (NLP)?

De ce vin oamenii la cursuri de Programare Neurolingvistica (NLP)?

Duminica, Decembrie 08, 2013

Sunt trainer NLP din anul 2009, desi am inceput sa sustin diverse prezentari legate de anumite aspecte din NLP inca din anul 2007.In tot acest timp, oamenii au venit la un training sau workshop de NLP in primul rand ca sa isi imbunatateasca relatiile cu cei din jur si apoi sa isi eficientizeze comunicarea. De obicei, al treilea factor motivational pe lista celor prezenti este autocunoasterea.

Bineinteles ca eficientizarea comunicarii si imbunatatirea relatiilor merg mana in mana si deseori costat ca problemele relationale apar datorita faptului ca vorbim limbi diferite.

Acest lucru se intampla deoarece suntem diferiti in modul in care noi, oamenii, percepem lumea exterioara, astfel incat ceea ce ajunge reprezentat in interiorul nostru trece prin filtrul senzorial si perceptiv propriu. Fiecare realitate este la fel de subiectiva ca si omul care o percepe, reprezinta, simte, gandeste.

Fiecare realitate se schimba sub lentila celui care o observa.

Selectia informatiilor are loc inca de la nivelul input-ului, firesc ca prelucrarea si rezultatele vor fi pline de amprenta noastra personala si de subiectivitate. Un exemplu tipic este cel al modului diferit in care oamenii evalueaza aceeasi situatie, sa spunem cazul unui tanar de culoare care canta in metrou cu castile la urechi.

Pentru un tanar care este fan al muzicii fredonate, e o ocazie de buucrie, placere, caci rezoneaza cu cu muzica si comportamentul acestuia. Pentru cineva care este obosit si spera sa gaseasca putina liniste in drum spre casa, acest eveniment ar putea sa il oboseasca. Pentru o persoana cu prejudecati rasiale, acesta va fi un prilej bun de a lauda talentul celor de culoare de a face muzica buna sau sa isi exprime alt tip de convingeri.

Modul in care primim stimulii din exterior spre interior tin de perceptie, iar modul in care prelucram aceste date si le pastram, le arhivam si folosim in viata noastra de zi cu zi tin de reprezentari.

Programarea Neurolingvistica vorbeste despre sistemele noastre de reprezentare senzoriala care se refera la modul in care noi " ne traducem" si stocam ceea ce vedem, auzim, simtim, mirosim si gustam din mediul inconjurator.

In total avem 6 sisteme de reprezentare senzoriala dintre care 5 se refera la simturi: vizual, auditiv, kinestezic, olfactiv, gustativ si auditiv-digital.

Sistemul auditiv-digital ( Ad) se focuseaza pe cuvinte discrete, pe logica faptelor si interpretarea acestora.

In momentul in care percepem un stimul, noi folosim toate cele 6 sisteme de reprezentare si amintirile sunt create din sinestezii ( mai multe senzatii care se suprapun si formeaza un tot). Amintindu-ne ultima vacanta la mare, este posibil sa vedem peisajul plajei si al marii ( Vizual-V), sa auzim sunetul valurilor si al pescarusilor ( Auditiv- A), sa simtim caldura soarelui si a nisipului ( Kinestezic- K), sa simtim mirosul sarat al aerului ( Olfactiv-O, Gustativ- G) si sa ne amintim drumul pana acolo si modul de desfasurare al evenimentelor ( Auditiv-Digital Ad).

Folosirea cat mai multor sisteme de reprezentare senzoriala ne fac experienta si reactualizarea ei mai bogata si vasta. Toate sistemele de reprezentare sunt bune, nu exista unul mai eficient sau mai putin eficient decat celalalt.

Cu toate acestea, de obicei, avem un sistem de reprezentare preferat, o modalitate pe care mintea noastra o prefera ca " sablon" in prelucrarea datelor.

Astfel, unii dintre noi " vad" lumea in imagini si " fotografiaza" experientele. Altii dintre noi o " aud", o "simt" sau o " analizeaza".

Este posibil ca in diferite situatii sa utilizam sabloane diferite, eu de exemplu invat ajutandu-ma imagini si schite ( V), imi creez un discurs bazandu-ma pe logica si emotii ( Ad + K ) si creez legaturi si prietenii noi cu ajutorul a ceea ce simt ( K).

S-a constat ca managerii, vanzatorii si speakerii de top au capacitatea de a jongla cu toate acestea sisteme de reprezentari foarte rapid. Aceasta abilitate ii ajuta sa comunice pe limba tuturor celor cu care interactioneaza, ceea ce duce la o comunicare reusita si ceilalt reusesc sa inteleaga mesajul care li se transmite. Este ca si cum cineva are abilitatea de a traduce in cei mai simpli termeni orice carte tehnica.

Imaginati-va ca aveti acest dar. Cum ar fi daca toti ceilalti ar intelege exact ceea ce doriti sa le comunicati? Cum ar fi daca ati avea mereu cele mai potrivite cuvinte pentru a ajuta, sustine, motiva sau corecta greselile fara urma de suparare? Cum ar fi daca ati putea sa va exprimati cele mai dificile trairi si cele mai mari temeri astfel incat orice comunicare sa fie o curgere lina spre gasirea celor mai bune solutii?

Lucrul acesta este posibil si aveti nevoie doar de cateva unelte si de antrenament.

Deseori uitam acest aspect al antrenamentului, al muncii zilnice pentru un beneficiu personal. Pentru a ne reaminti, este de ajuns sa ne uitam la copii, la cat de mult exerseza fiecare abilitate care ulterior devine un lucru normal pentru orice om: mersul, vorbitul, cititul, scrisul, etc. In realitate, am invatat toate aceste lucruri in ani de munca, in mii de incercari, corectari si ajustari. La fel, abilitatea de a construi si mentine relatii si armonioase se exerseaza incepand din prima zi a noastra pe Pamant si pana la ultima bataie de inima.

Arta comunicarii eficiente se exerseaza zi de zi, in toate relatiile noastre.

Deseori ii aud pe oameni spunand ca isi doresc sa fie acasa ca la serviciu, sa dea dovada de aceeasi rabdare, dedicatie si viziune pe termen lung. Feedback-ul meu este ca fericirea atat in viata personala, cat si in cea profesionala este rezultatul unei munci continue care umple zi de zi rezervorul bucuriei de a trai.

Eu am ajuns la concluzia ca armonia relatiilor cu ceilalti ne face in mare masura fericiti si multumiti de noi si de viata noastra, sau dimpotriva, nemultumiti si victime ale circumstantelor sau a agresorilor pe care ii atragem.

Relatia cu noi insine este punctul de inceput pe care incepem sa tesem si celelalte relatii. In mod automat, autocunoasterea duce la imbunatatirea relatiilor. De asemenea, imbunatatirea comunicarii va creste gradul de autenticitate si armonie al relatiilor, ceea ce ne face pe toti mai fericiti.

Am fost creati sa traim impreuna.

Printre lectiile pe care le avem de invatat si integrat in viata este raspunsul la intrebarea: Cum facem acest lucru? Cum facem sa fim fericiti impreuna?

Tu ce ai observat ca functioneaza pentru ca relatiile noastre sa fie prilej de bucurie? Impartaseste-ne din experienta ta!