alimentatie

Surse vegane de proteine pe care nici nu le stiai
Duminica, Septembrie 17, 2017
Oricare ar fi motivul, beneficii pentru sanatate, drepturile animalelor sau sustinerea mediului inconjurator, tot mai multa lume adopta o alimentatie bazata pe plante. In ciuda faptului ca nu se mananca carne, oua sau lapte, cu o planificare adecvata este posibil sa va asigurati necesarul de proteine si de nutrienti. O dieta vegana, care este ridicata in consum de fructe, legume, grasimi sanatoase si cereale integrale, va asigura din abundenta vitamine si minerale. Cand incepeti o dieta vegana, o preocupare obisnuita este cum sa va procurati suficienta proteina. Iata o lista de proteine de inalta calitate care pot fi incorporate usor intr-o dieta vegana gustoasa si echilibrata. Unele v-ar putea surprinde! Drojdie inactiva (2 lingurite pentr 8-10 gr de proteine) Dintr-un punct de vedere tehnic, drojdia inactiva se cultiva cateva zile pentru a atinge produsul final. Dar pentru vegani, drojdia inactiva inseamna o mancare delicioasa, cu aroma de branza, incarcata cu proteine, fibre si vitamina B. Este o proteina completa, adica asigura toti cei 9 aminoacizi esentiali, si daca cumparati cea fortifiata va oferiti o doza buna de vitamina B12- un nutrient care lipseste in mai toate dietele vegane. Este un adaos excelent mai ales pemtru ca este cu gust de nuci, de branza, incorporat in bunatati de patiserie sau ca fulgi in smoothies. Mazarea verde Da, leguminoasele pe care le tot impingeati din farfurie cand erati copil, sunt de fapt o sursa buna de proteine. Vorbind tehnic, boabele de mazare sunt de fapt seminte ale unui fruct (pastaia de mazare). Desi ne gandim ca sunt o sursa de amidon, mazarea este si o sursa de proteine. Bogata in fibre si vitamine ca A, B6 si K, fosformagneziu si fier, aceste surse de energie nutritionala nu ar trebui lasate pe farfurie sau ascunse sub cartofi. Mazarea poate fi gatita in multe feluri, si este gustoasa si in supe, la aburi sau chiar si in smoothies. Spirulina (1 lingurita pentru 4 gr de proteina) Spirulina, o alga verde-albastra, este disponibila ca si supliment alimentar si poate fi consumat sub forma de pudra, pastile sau fulgi. Are toti cei 9 aminoacizi esentiali si este o sursa semnificativa de calciu. Desi nu are B12, are alte B-uri, niacina, si Fier. Datorita gustului sau usor poate fi incorporata in sucuri si smoothi-uri sau presarata pe mancare. Asigurati-va insa de puritatea produsului cumparat pentru a evita riscul contaminarii lor cu metale toxice. Lintea (1/2 de cana pentru 9 gr proteine) Vorbim de o super-sursa de proteine! Lintea vine in multe varietati de culoare si marime si poate fi vanduta ca produs intreg sau boabe ca si mazarea. Lintea este bogata in folati, tiamina, fosfor, fier si zinc. Lintea este un amidon rezistent, care asigura un raspuns favorabil glucozei din sange si este eficienta in controlul diabetului. Desigur, timpul de gatire al lintei variaza, dar poate fi adaugata langa orez, alte cereale sau mancata simpla. Supa crema este un alt mod de a prepara lintea. Seminte de floarea floarelui (1/4 cana pentru 6 gr proteine) Bine-cunoscute ca o gustare in sine, semintele de floarea soarelui sunt bogate in fibre, proteine, vitaminele B, cupru, magneziu, folati, zinc si vitamina E. Sunt bogate si in grasimi sanatoase, si contin fitosteroli, care ajuta la scaderea colesterolului. Aceste mici seminte sunt bune asa simple sau puse peste salate, in batoane granola sau se poate face si lapte din ele. Orezul brun (o cana gatita pentru 4.5 gr de proteine) Desi apare frecvent alaturi de fasolea boabe, acest nutrient poate fi incorporat in multe mancaruri. Orezul brun este un bob integral si astfel detine toate proprietatile care dispar din orezul alb. Pe langa faptul ca este o sursa de proteine, orezul brun este bogat in fier, vitamina B si fibre si este o sursa excelenta de magneziu. Adaugati orezul la supe, garnituri, sau amestecati-l cu legume bogate in nutrienti si faceti chiftele. Semintele de canepa (2 llingurite pentru 6 gr de proteine) Semintele de canepa vin din aceeasi familie de plante ca si Marijuana, dar este o specie diferita. In ciuda asocierii lor cu aceasta planta, produsele obtinute din canepa contin cantitati nesemnificative de tetrahydrocannabinol (THC). Sunt bogate este in proteine, magneziu, zinc, fier si fibre. 2 lingurite de seminte contin aceeasi cantitate de proteine ca un ou mare. Le puteti manca peste cerealele favorite, amestecate in patiserie sau incorporate in smoothies. TEMPEH (1 lingurita pentru 7 gr de proteine) Tempeh are o aroma de nuci si este un aliment foarte versatil in dieta vegana. Aceasta proteina fermentata pe baza de soia functioneaza ca si cereala si poate fi incorporata in mancare sau servita singura. Este foarte folositoare in legarea burgerilor vegetarieni. Este bogat in fibre si in fier.
16 metode rapide si usoare de detoxifiere pentru vara asta
Vineri, Septembrie 01, 2017
Primavara, vara si toamna sunt anotimpurile potrivite pentru a face o curatare usoara. Temperatura este calda si tindem sa optam in mod natural pentru alimente mai usoare, ceea ce ne poate ajuta la intregul proces de detoxifiere. In timpul curatarii, fie ca e printr-o dieta, un suc verde sau alta metoda, este important sa avem in vedere ca nu conteaza numai ceea ce intra in corpul nostru. In munca mea de nutritionist vad multi pacienti care iau in considerare tipurile de alimente pe care nu mai trebuie sa le consume. Dar cand facem o curatare, toxinele in exces se elibereaza in colon si in circuitul sanguin astfel ca ar trebui sa ne preocupe si cum vor fi scoase din corp. Din acest motiv, vrem sa sprijinim abilitatea corpului de a elimina aceste toxine rapid si eficient activand cele 4 sisteme de eliminare: Gastrointestinal: ficat, vezica biliara, colon, tract gastrintestinal. Urinar: rinichi si vezica urinara Respirator: plamani, gat si sinusuri Piele: transpiratie, glande sebacee si limfa in general De fiecare data cand pacientii mei fac o curatare, recomand cateva din urmatoarele metode pentru a sprijini o eliminare sanatoasa si eficienta. Fiecare provine fie din medicina traditionala sustinuta de stiinta actuala, fie din experienta mea clinica: 1. Chlorella: Daca luati chlorella sau tablete de spirulina va ajutati metabolismul sa ramana stabil in timp ce functionati pe un numar redus de calorii. Vor sprijini si procesul de eliminare al metalelor grele. 2. Enzime metabolice: Cu ajutorul lor puteti asista la descompunerea deseurilor celulare si a substantelor toxice care trebuie eliminate. 3. Transpiratia: Nici una din cele trei opriuni nu va suna atractive? Va puteti activa organele eliminatorii producand transpiratia cu ajutorul unei forme de sport, timp de 15-20 de minute zilnic. 4. Ierburi salbatice: Plantele si ierburile aromatice cum ar fi papadia sau limba mielului sunt excelente pentru a fi incluse intr-o curatare oricand este posibil. Ele actioneaza ca tonice naturale si sprijina o detoxifiere sanatoasa. 5. Apa de calitate superioara: Nu uitati de apa! Recomand sa beti apa filtrata, usor alcalina. Joaca un rol major in corpurile noastre si ar trebui sa investim intr-o apa curata, buna si vindecatoare. 6. Evitati alimente alergene: Cand faceti o curatare este bine sa evitati legumele viu colorate sau cu multe seminte cum ar fi rosiile, ardeii, vinetele, pentru a ne feri de vreo alergie sau inflamatie pe care o pot cauza. 7. Bittere: Fie folositi un bitter de plante gata preparat, fie alimente amare cum ar fi papadia, rucola si andivele. 8. Combinarea alimentelor: Nu descurajez sa mancati o varietate de alimente in detoxifiere insa sugerez sa se manance un fruct bogat in acid sau enzime dupa cina pentru a ajuta digestia, ca ananasul. 9. Mancati de sezon: In timpul curatarii, amintiti-va sa mancati de sezon si local pentru a primi cea mai mare cantitate de minerale din alimente, ceea ce activeaza procesele enzimatice in corp. 10. Ciuperci medicinale: Profitati de ciupercile medicinale chinezesti fiindca pot intari si detoxifia organele. Beti-le ca si ceai in timpul zilei sau adaugati-le in smoothie sau alte bauturi vindecatoare. 11. Alimentele crude: Includeti legumele crude si fructele slab glicemice ca si fructele de padure cat mai mult posibil. O dieta scazuta glicemic inseamna o dieta slab inflamatoare, care va sprijini corpul si va incetini procesul de imbatranire celulara. 12. Ceaiul de fenicul: Beti ceai de fenicul si adaugati turmeric la smoothie-uri. Primul este un diuretic natural (ca si socul) iar al doilea va ajuta in vindecarea inflamatiilor. 13. Reducerea toxinelor: Cand va detoxifiati este important sa scoateti toate substantele care streseaza ficatul si ridica nivelul inflamatiei din corp. E bine sa evitati carnea tratata, organele, mancarurile rafinate, conservate, zaharul, sarea de masa, grasimile saturate, cafeaua, alcoolul si nicotina. 14. Optimismul: Este de asemenea important sa va ganditi la relatiile toxice si la informatiile media toxice. Acestea vor stresa corpul si vor ingreuna digestia si procesul de eliminare. 15. Alimentarea intuitiva: Amintiti-va ca medicina dintr-un aliment se regaseste in textura, mirosul si culoarea lui. Tot acolo gasiti fitonutrientii pe care-i cautam atat de intens astfel ca atunci cand sunteti in piata alegeti ce va atrage cel mai mult. Este un mod sigur si direct de a va conecta cu natura si de a va implini nevoile nutritionale pe acea zi. Corpul comunica cu noi prin instincte. 16. Cacao: Cacaua cruda este o idee buna cand va detoxifiati. Este bogata in minerale si antioxidanti si va sprijini corpul inainte, in timpul si dupa o curatare. Un articol de Jasmine Scalesciani-HawkenJune
Obezitatea: o boala reala in randul copiilor
Joi, Iunie 22, 2017
Obezitatea reprezinta una dintre marile probleme cu care se confrunta copiii, cauzele acesteia fiind atat de natura ereditara, cat si cauzata de alimentatia necorespunzatoare si lipsa exercitiilor fizice. In ziua de astazi, parintii sunt tot mai ocupati si mai preocupati de multele alte probleme, lasand la latitudinea copiilor cum si ce mananca, fie ca e pe fuga sau nesanatos. Toate aceste lucruri impreuna cu lipsa exercitiului fizic reprezinta factori care duc la obezitate. Pentru unii dintre parinti, este mult mai usor sa lase copiii sa manance necontrolat, in fata televizorului sau a calculatorului, de cele mai multe ori si in pat. Pentru multi e solutia salvatoare, ce nu necesita neaparat supravegherea si nici prezenta lor in preajma copiilor. Pornind de la ideea ca odraslele lor sunt suficient de mari incat sa se descurce, sa ia ceva de mancare din frigiderul umplut cu semipreparate si conserve, sau din dulapurile cu gustari, acestia uita sau nu mai considera necesara verificarea alimentatiei sau a programului zilnic al copilului. Iar parintii lipsesc destul de mult de acasa in timpul zilei, programul de la serviciu acaparandu-le toata ziua. Pentru prevenirea obezitatii trebuie luate niste masuri, care nu neaparat trebuie considerate drastice. Aplicarea acestora poate deveni un mod de viata sanatos, unde alimentatia, miscarea si limitarea consumului de calorii din produse nesanatoase, sa reprezinte factorii principali in dezvoltarea armonioasa si corecta a copilului. Copiii, au nevoie de atentie deosebita de la varste fragede, in tot ceea ce priveste dezvoltarea lor. Ei trebuie invatati sa manance sanatos, sa respecte orele de masa, trebuie sa stie ca sportul face parte din viata de zi cu zi a fiecarei persoane si ca acest lucru nu-l fac doar sportivii. Noi, ca adulti responsabili, trebuie sa-i facem sa inteleaga ca toate aceste lucruri impreuna, ne ajuta sa avem un corp sanatos, si o viata sanatoasa. Ca parinte, trebuie sa-ti dai seama de responsabilitatea pe care o ai fata de copilul tau, astfel incat prevenirea obezitatii, sa reprezinte un lucru foarte important caruia sa i se acorde o atentie deosebita. Invata sa previi obezitatea copilului tau! Un prim pas spre prevenirea obezitatii, ar fi acela legat de alimentatie. Portiile prea mari de mancare cu care copilul este obisnuit, reprezinta o problema a copiilor supraponderali. Copilul trebuie invatat sa manance sanatos, dar nu cu forta sau obligat. Este bine sa se opreasca putin inainte de a se satura si de asemenea este bine ca portiile de mancare sa fie mai mici si mai dese. Incurajati copilul sa faca exercitii fizice Stimulati-i interesul cu ceva ce il atrage. Daca copilul este pasionat de fotbal, se poate face chiar in curtea casei, de fiecare data cand exista ocazia. Plimbarile cu bicicleta sunt binevenite si apreciate de copii. Intrecerile si competitiile ii atrag, astfel incat efortul fizic facut e resimtit ca placere si distractie. Desprinde-ti copilul de ecranul calculatorului Se stie ca atunci cand copilul se joaca la calculator sau vizioneaza un film, placerea acestuia este si mai mare daca rontaie cate ceva, (chips-uri, snacks-uri, sucuri carbogazoase). Toate acestea au un consum de calorii foarte ridicat! Limitati timpul acordat in fata televizorului si calculatorului. Facand acest lucru, automat se reduce si consumul acelor alimente nesanatoase mai sus mentionate. Evitati prezenta mancarurilor de tip fast-food Acestea au un aport ridicat de calorii si de grasimi nesanatoase pentru organismul copilului. Parintii trebuie sa-i faca pe copii sa inteleaga, ca schimbarea stilului de viata este ceva pozitiv sa imbratisat de toti membrii familiei. E vorba nu doar de schimbarea obiceiurilor alimentare ci si de practicarea sportului sau reducerea orelor petrecute in fata calculatorului sau a televizorului. E bine sa inteleaga ca toate acestea nu sunt niste reguli menite sa le distruga copilaria, pentru ca ei cu siguranta asta vor intelege daca sunt fortati. Comunicarea este esentiala Ccopiii sunt foarte receptivi la orice schimbare, insa nu trebuie fortati. Daca de mici sunt invatati si obisnuiti cu o alimentatie corespunzatoare, cu respectarea orelor de masa, ei vor intelege cu siguranta ca efortul pe care incearca sa-l faca parintii pentru ei, este doar pentru a-i ajuta in cresterea si dezvoltarea lor. Un articol de Georgeta Petcu
Cum incurajam copiii sa manance fructe si legume
Miercuri, Iunie 07, 2017
Intrebarea aceasta apare de nenumarate ori in randul parintilor, mai ales din randul mamelor ingrijorate ca cel mic va manca doar fast-food si junk food, asa cum au aproape toti tendinta in ziua de azi. Inainte de a investiga insa cum sa ii convingem cei mici sa manance sanatos, ar trebui sa ne schimbam felul in care vedem lucrurile. Ar trebui, in primul rand, sa ne concentram nu in cum sa ne convingem copiii ci cum sa ii incurajam sa se bucure de aceste alimente. Pana la urma, si noi mancam doar ce ne face placere. Am testat cateva idei de convingere si le-am ales numai pe cele ce par sa functioneze. Iata ce a iesit: Incepeti devreme....cat mai devreme Alaptati-va copiii si continuati sa o faceti pana cand se vor intarca in mod natural, adica atunci cand sunt ei pregatiti sa renunte (lucru care se intampla rar inaintea varstei de 2 ani). Ca orice mama v-ati dat seama pana acum ca alimentele pe care le consumati ajung in laptele cu care il hraniti pe cel mic. Cand o mama care alapteaza are o dieta variata toate componentele din alimentatia ei intra in laptele matern si, de acolo, in corpul bebelusului. Astfel un copil alaptat va favoriza si prefera mai multe varietati de alimente decat un copil hranit cu formula de lapte praf. Si mamele care alapteaza trebuie sa manance fructe si legume variate pentru a dezvolta aceasta preferinta la copil mai tarziu. Odata cu introducerea alimentelor solide continuati cu fructe si legume variate chiar daca cei mici vor refuza spanacul verde, fasolea si altele de acest fel. Continuati sa oferiti varietate in mod repetat si le vor accepta in final. Puteti sa-i dati mai tarziu pur si simplu ceea ce mancati voi: brocoli in buchetele facuti la aburi, o mana de pilaf de orez, felii de pere coapte sau rulouri de somon facut la cuptor. Nu va faceti griji daca nu ati reusit sa il alaptati exclusiv, sau nu ati reusit sa mancati cum trebuie in timpul sarcinii sau alaptarii. Speranta nu este pierduta. Exista o gramada de metode ca sa va incurajati copiii sa manance sanatos. Cum sa-i facem pe cei mici sa se bucure de legume? Cresteti-le voi singuri! Auto-eficacitatea este extrem de importanta pentru toti copiii. Sentimentul ca poti crea si poti atinge scopurile propuse este nepretuit. Gradinaritul, chiar si pe portiuni mici, sau cresterea vlastarilor, poate incuraja copiii sa isi manance fructele si legumele. Imaginati-va entuziasmul lor cand trebuie sa planteze o samanta, sa o hraneasca, sa o priveasca cum creste si apoi sa trebuiasca sa culeaga rezultatele. Cresterea acasa poate face minuni in sprijinirea acceptari fructelor si legumelor de catre copii. Programele de nutritie bazate pe gradinarit incep sa infloreasca peste tot in lume si demonstreaza tot mai mult ca cei mici au inceput sa manance mai multe fructe si legume. Gradinaritul creste cunostintele si abilitatile copiilor de a alege sa manance aceste alimente pe cont propriu. Nu ascundeti fructele si legumele de copii Daca vreti sa cresteti aportul de fructe si legume in alimentatia copilului pe termen lung, nu le ascundeti. Serviti legumele simple si doar ele singure pentru ca cel mic sa aiba oportunitatea de a aprecia gustul, textura si culorile acestor produse. Cum altfel va aprecia savoarea complexa a verzei de Bruxelles cu putin unt daca nu le serviti astfel, ci le amestecati in alte mancaruri? Faceti mesele distractive La fel ca si cresterea fructelor si legumelor, copiii care au ocazia sa isi pregateasca alimentele cu manutele lor, vor fi mai tentati sa le si manance. Poate ca este obositor sa-l luati pe cel mic la aprozar, insa doar asa vor simti ca au un rol activ in alegerea fructelor si legumelor care ajung in cosul de cumparaturi, apoi la bucatarie si inc ele din urma, in farfuriile lor. Este indicat ca cel mic sa participe la asemenea activitati, sa cunoasca vanzatorii, magazinele, sa selecteze activ mancarea si sa o cunoasca asa cum o facem noi. Lasati copiii sa dea o mana de ajutor si in bucatarie. Poate fii atat educativ cat si distractiv. Deveniti un exemplu pentru copii Amintiti-va cat de profund afecteaza hotararile noastre ca parinte, deciziile copiilor. Ei sunt usor de influentat si cauta indrumarea noastra pentru a face alegerile corecte pentru ei insisi. Parintii pot, si ar trebui, sa ofere un model pentru copiii lor, iar in cazul alimentatiei, sa le modeleze preferintele pentru alimente, alegand si ei fructe si legume la randul lor. Familia, credintele si practicile vazute in timpul copilariei, sunt cheia in dezvoltarea tiparelor de alimentatie sanatoasa la copii, pana la varsta adulta. Mancati sanatos si copii vor face la fel. Ei ne privesc pentru a invata nu doar in acest domeniu ci in multe alte aspecte ale vietii lor.
Zaharul si efectele lui nocive asupra sanatatii copilului
Joi, Aprilie 06, 2017
De ce mancam zahar? Simplu, pentru gust! Fiindca din punct de vedere nutritional, nu numai ca este zero dar mai contine si un aditiv alimentar toxic pentru corp. Cel mai grav efect este ca produce dependenta, la fel ca si drogurile. Deasemenea, zaharul fura substantele nutritive din organism obligand corpul sa neutralizeze zaharul cu resursele proprii de minerale si vitamine. In cazul copiilor, situatia se complica fiindca cei mici devin agitati, nervosi si plangaciosi. Carii dentare, obezitatea diabetul, crampe musculare si tulburari de crestere, sunt cateva din efectele zaharului la copii. Ca parinte trebuie sa stii ca pediatrii recomanda introducerea dulciurilor dupa 3 ani, si daca se poate, sa fie un inlocuitor natural al zaharului. Zaharul nerafinat din trestia de zahar, desi pastreaza mai multe substante nutritive, nu e cu mult mai diferit decat cel alb si se recomanda moderatie. Mierea de albine e o sursa importanta de vitamina B, minerale si amoniacizi si se recomanda peste varsta de 2 ani. Siropul de agave originar din Mexic, contine vitamine, calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, seleniu si crom. La fel se recomanda a se consuma cu moderatie. Siropul de orez se obtine din orez brun prajit si contine magneziu, fosfor, mangan, potasiu si zinc. Siropul de tapioca contine multe vitamine si proteine, fibre si potasiu. Extractul de stevie este de 300 de ori mai dulce decat zaharul, are zero calorii si poate fi folosit si de catre diabetici. Xylitolul este un indulcitor extras din coceni de porumb sau scoarta de copac, si are efecte antibacteriene, fiind introdus si in pasta de dinti. Siropul de artar se obtine prin fierberea sevei copacului si este utilizat la prepararea multor produse de patiserie. Fructele proaspete sunt sursa ideala de zaharuri. Consumul de fructe in orice forma normalizeaza glicemia, regleaza functiile pancreasului si curata simtul gustului. Ele dau energie, nu obosesc creierul si nici alte organe, ci dimpotriva, ofera un zahar natural care este preluat imediat de corp. Este insa foarte important sa obisnuiti copilul de mic sa manance fructe si nu alte dulciuri. Chiar si inlocuitorii zaharului rafinat solicita ficatul si pancreasul si de aceea medicii recomanda moderatie in consumul dulciurilor, chiar si al celor naturale. Cu siguranta o buna educatie asupra consumului dulciurilor si al zaharului in general incepe din familie, iar daca noi consumam zahar in mod constant sau din resurse nesanatoase, nu avem cum sa invatam pe copiii nostri sa faca altfel decat noi. Scotand zaharul din alimentatie vom scapa de nenumarate probleme de sanatate si de comportament datorate acestuia. Putem desigur opta pentru inlocuitorii naturali insa cel mai simplu este sa-l luam sub forma naturala, din fructe. Sursa: diversificare.ro