cereale

Joi, Februarie 15, 2018
Oricare ar fi motivul - beneficii pentru sanatate, drepturile animalelor sau sustinerea mediului inconjurator - tot mai multa lume adopta o dieta bazata pe plante. Chiar daca nu mancati carne, oua sau lactate, cu putina planificare, aportul de proteine si raportul nutritiv in general este foarte posibil de obtinut. O dieta vegana, bogata in fructe, legume, grasimi sanatoase si cereale integrale, va vor asigura o abundenta de vitamine si minerale. Daca va preocupa ca nu veti putea asigura o cantitate suficienta de proteine corpului iata o lista care poate fi usor de introdus intr-o dieta vegana echilibrata. Drojdie nutritionala (2lg=8-10g proteina) Din punct de vedere tehnic, drojdia inactiva este un produs cu gust de branza incarcata de proteina, fibra si vitamina B. Este o proteina completa, insemnand ca asigura toti cei 9 aminoacizi esentiali, iar tipul fortifiat ofera o doza buna de vitamina B12, o vitamina care lipseste adesea la vegani.  Mazare (1 cana=5 gr proteina) Da, legumele acelea pe care le impingeai spre marginea farfuriei cand erai copil, este de fapt o sursa foarte buna de proteine. Vorbind tehnic mazarea este samanta unui fruct - desi ne gandim la ea ca la o leguminoasa. Bogata in fibra si asigurand vitaminele A,B-6 si K dar si fosfor, Magneziu si Fier, mazarea este prea bogata nutritiv ca sa o lasati pe farfurie. E delicioasa atat simpla cat si in supe, creme sau smoothie-uri. Spirulina (1 lg=4 gr proteine) Spirulina, o alga verde-albastra, este disponibila ca supliment nutritional si poate fi consumata ca fulgi, pudra sau capsule. Are toti cei 9 aminoacizi esentiali si este o sursa semnificativa de calciu. Mai contine alte vitamine B, niacina si fier. Poate fi incorporata in sucuri si smoothi-uri, asigurati-va insa ca produsul pe care il cumparati este pur si necontaminat. Linte (1/2 cana=9gr proteine) Vorbim de o super-proteina! Lintea vine in multe sortimente, culori si marimi si poate fi vanduta ca produs integral sau in boabe. Bogata in folati, tiamina, fosfor, fier si zinc. Bogata in amidon rezistent, ofera un raspuns glicemic favorabil si eficienta in controlul diabetului. Semintele de floarea soarelui (1/4 cana=6 gr proteine) O gustare foarte populara in sine, semintele de floarea soarelui sunt bogate in proteine, fibre, vitamina B, cupru, magneziu, folati , zinc si vitamina E. Sunt deasemenea bogate si in grasimi sanatoase si fitosteroli care reduc nivelul colesterolului. Orezul brun (1 cana= 4.5 gr proteine) Intalnit frecvent in bucataria vegetariana alaturi de fasolea boabe, acest produs bogat in fibre poate fi incorporate in multe feluri. Orezul brun este o cereala integrala, astfel ca detine toate proprietatile nutritive care sunt indepartate din orezul alb. Pe langa faptul ca e o sursa de proteina, el e bogat in fier, vitamina B si fibre si este o sursa extraordinara de magneziu. Adaugati-l in supe, ciorbe, sau amestecati-l cu legume bogate in nutrienti. Semintele de canepa (2 lg = 6 gr de proteina) Semintele de canepa sau hemp provin din aceeasi planta ca si marijuana, dar este o specie diferita. In ciuda asocierii ei, produsele obtinute din canepa contin nivele nesemnificative de THC. Sunt insa extrem de bogate in proteine, magneziu, zinc, fier si fibre. 2 Linguri de seminte contin aceeasi cantitate  de proteine ca si un ou mare. Tempeh (30 gr=7 gr de proteine) Tempeh are un gust usor de nuca si este foarte versatil in dieta vegana. Aceasta cereala pe baza de soia fermentata poate fi incorporata in mancaruri sau servita separat. Este si un agent de legare pentru burgerii vegani, e bogat in fibre dar si in fier! Bulgur (1 Cana gatit = 5.5 gr proteine) Bulgurul este o cereala sanatoasa care contine un grad nutritiv mai mare decat orezul alb si poate fi utilizat in multe feluri. A fost supranumit ca paste pentru Estul Mijlociu. Se gateste rapid-fierbe in 10 minute - dar se dezintegreaza incet in corp si contine mai multe fibre decat quinoa, porumb sau mei, facandu-l o alegere excelenta integrala. E popular in mancarea numita Tabbouleh din Estul Mijlociu. Untul de migdale (2 lg= 6.5 gr de proteine) Un substitut excelent pentru untul de arahide traditional, multa lume apreciaza gustul si efectele nutritive ale untului de migdale. Desigur este mai bogata in fibre, calciu si fier. Este mult mai bun si pentru inima datorita continutului sau scazut in grasime saturata. Si o buna alegere pentru cei alergici la alune!

Aboneaza-te la newsletter

Citeste si