Cine sunt eu, cine esti tu?

Cine sunt eu, cine esti tu?

Marti, Noiembrie 11, 2014

Oricat de ocupati suntem, oricat de multe relatii avem sau cate activitati desfasuram, apare un timp in care fiecare dintre noi ajunge ( mai lesne sau mai greu, mai des sau mai rar) in relatie cu propria persoana.

Deseori se intampla sa judecam, sa criticam sau sa ii barfim pe altii, fara a arunca o privire “ in propria ograda” unde de multe ori gasim exact ceea ce blamam in celalalt. Se intampla sa spunem despre colega de serviciu ca este risipitoare pentru ca cheltuieste in opinia noastra multi bani pentru masa de pranz, insa noi de asemenea cheltuim multi bani, in weekend, de exemplu, iesind in oras. Multi oameni care blameaza minciuna am observat ca sunt foarte priceputi in a " masca adevarul" sau a-l prezenta dupa bunul plac, deformand realitatea despre care ei cred ca e adevarul absolut.

Astfel, prin mecanismul de proiectie, gasim la altii ceea ce nu se manifesta la noi decat in stare latenta sau ceea ce facem foarte des, dar inconstient. Si atunci, daca e sa intoarcem oglinzile din jur catre noi insine, ce gasim: chipul nostru sau proiectiile celor din jur? Actionam exprimandu-ne pe noi sau mai degraba in baza conditionarilor, a ceea ce stim ca se astepta ceilalti de la noi sa facem?

Imagineaza-ti urmatorul scenariu:

Esti in oras,la o intalnire cu fetele/ baietii si te distrezi de minune. Ai convenit cu partenerul/partenera ca vei sta 2 ore si sunteti in toiul distractiei cand ar trebui sa pleci... Ce faci? Tu iti doresti de fapt sa ramai. Partenerul tau/ partenera ta iti spune la telefon ca te asteapta acasa pentru ca vor fi si alte ocazii sa iesiti in oras. Ramai sau mergi acasa? Te asculti pe tine, dorintele tale sau indeplinesti dorinta celor dragi tie? Cat de impacat/a esti cu decizia luata?

Identitatea este strans legata de sentimentul privind cine suntem. Cine credem ca suntem este o concluzie bazata pe perceptia de sine si de oglinzile din jur. Iata cateva intrebari care te vor pune pe ganduri:

  1. Cum ma percep eu pe mine?
  2. Cum ma percep ceilalti ?
  3. Cum ma percepe scaunul pe care stau ?
  4. Cum ma percepe casa mea ?
  5. Cum ma percepe orasul in care locuiesc?

Ce crezi tu ca esti e doar o iluzie, la fel ca si ceea ce cred altii ca esti. Ti s-a intamplat sa detesti intr-o perioada a vietii ceva- culoare, muzica, mancare, ca apoi sa ajungi sa iti placa lucrul respectiv

Deseori oamenii isi pun etichete care le creioneaza identitatea: “oameni de distractie”, "bogatasi”, “profesionisti”, “oameni de afaceri”, etc. Aceste etichete care cauta sa puna nelimitatul potential uman in cutiutie mici este mai degraba un element limitator si cu cat cineva se identifica mai mult cu acea eticheta, cu atat isi va alinia comportamentele si viata conform acelei etichete.

Fiecare om este limitat si totodata potential nelimitat, perfect si totodata perfectibil, metaforic spus, totul si nimic.

Poti trai cu tine stiind ca esti nimic?

Poti accepta ca esti totul?