Cum sa ne gasim jobul de vis?

Cum sa ne gasim jobul de vis?

Joi, Septembrie 28, 2017

Cu totii ne dorim sa gasim jobul de vis, un job care sa ne placa si sa ne dea sens. Dar ce inseamna asta de fapt? Unele persoane isi imagineaza ca raspunsul implica si descoperirea pasiunii lor prin intermediul unei strafulgerari, in timp ce altii se gandesc ca elementele cheie ale unui job ideal sunt sa fie usor de facut si bine platit.

Am verificat doua decenii de cercetari in cauzele unei vieti si cariere de success, folosind peste 60 de studii, dar nu am gasit prea multe dovezi pentru aceste viziuni. In schimb, am gasit 6 ingrediente cheie ale unui job de vis. Ele nu includ venitul si nu sunt atat de simple ca "urmeaza-ti pasiunea".

De fapt, urmarea pasiunii poate sa ne duca de rapa. Steve Jobs era pasionat de Buddhismul Zen inainte sa intre in tehnologie. Condoleezza Rice a fost o musiciana clasica talentata inainte sa inceapa studiul politicii.

Puteti in schimb sa dezvoltati pasiunea facand o munca care va place si va da un sens. Cheia este sa deveniti buni la ceva care ajuta oamenii.

Conditiile care va sprijina sunt sa gasiti

  • un job pe care sa-l faceti natural
  • colegi care sa va sprijine
  • lipsa de puncte negative majore cum ar fi un salariu incorrect
  • un job care sa se potriveasca stilului de viata pe care il aveti

Unde gresim in cautarea jobului?

Modul normal in care oamenii incearca sa-si gaseasca jobul ideal este sa isi imagineze diferite joburi sis a se gandeasca cat de satisfacatoare par. Sau se gandesc la momente cand s-au simtit impliniti in viata si se gandesc la ce conteaza cel mai mult pentru ei.

Daca acesta ar fi un ghid normal de cariera, am incepe prin a va cere sa scrieti o lista de ce va doriti cel mai mult de la un job, cum ar fi sa lucrati in aer liber sau sa lucrati cu persoane ambitioase. Cea mai buna carte de sfat pentru cariera din toate timpurile, "What colour is your parachute" recomanda exact acest lucru. Speranta este ca, acolo undeva in adancul lor, oamenii stiu cu adevarat ce vor.

Studiile arata ca desi auto-reflectia este buna, cam asta e tot ce face

Va puteti gandi probabil la momente din viata cand v-ati entuziasmat pentru o vacanta sau o petrecere, dar cand s-a intamplat cu adevarat, a fost doar OK. In ultimele decenii, cercetarile au aratat ca acest lucru este foarte intalnit: nu suntem buni la a prezice ce ne va face cel mai fericiti, si nici nu ne dam seama cat de rau stam.

Se dovedeste ca nu suntem buni in a ne reaminti cat de satisfacatoare au fost anumite experiente. O greseala mare este ca tindem sa judecam o experienta in principal dupa sfarsitul ei. Asta inseamna ca nu putem avea incredere in intuitia noastra. Avem nevoie de un mod mai sistematic de a afla care job e cel mai bun pentru noi.

"Faptul ca adesea judecam placerea unei experiente dupa cum a fost finalul ei ne poate face sa luam decizii caudate." - Prof. Dan Gilbert, Stumbling on Happiness

Aceeasi cercetare care ne dovedeste cat de rau stam la capitolul reflectare ne poate ajuta sa luam decizii mai informate. Avem doua decenii de cercetari in psihologie pozitiva, stiinta fericirii, dar si decenii de cercetare in motivatie si satisfactie a jobului. Vom sumariza lectiile principale ale acestor studii pentru a reusi sa gasim un job care ne implineste.

Iata pe scurt, ce trebuie sa cautam la un job de vis:

  • O munca la care suntem buni
  • O munca care ii ajuta pe ceilalti
  • O munca in care sa ne implicam si sa ne simtim liberi, in largul nostru, sa existe varietate, sa avem sarcini clare, sa primim feedback
  • Colectiv care sa ne sprijine
  • Fara minusuri majore ca orar prelungit sau plata incorecta
  • Un job care sa se potriveasca stilului personal de viata

Atat de simplu...

Un articol inspirat din 80000hours.org