10 Lucruri pe care trebuie sa le stii despre iubirea adevarata

10 Lucruri pe care trebuie sa le stii despre iubirea adevarata

Marti, August 08, 2017

Cele mai multe persoane vor sa aiba o relatie, fara a avea vreo idee despre ce presupune si despre cum sunt ei perceputi/percepute de fapt.

Dragostea adevarata este asociata cu casnicia, cu a face copii, sau chiar cu a cumpara un caine. Multa lume are o fantezie romantica despre toate aceste lucruri fara sa se uite la munca implicata sau la responsabilitatea si implicarea necesare.

Multa lume se gandeste mai mult la ce DJ doresc la nunta, la bebelusul care gangureste sau la animalul distractiv si simpatic. Nu se gandesc la cum sa traiasca cu o persoana zilnic, cum o sa trateze colicile nou-nascutului sau cum sa controleze un catelus infometat care roade toti pantofii.

Fiecare din aceste lucruri minunate pe care ni le dorim, mai are si o latura pe care trebuie sa o constientizam, sau altfel vom esua.

Zilnic, cuplurile divorteaza, cainii sunt abandonati la adposturi sau pe strada, iar copiii morocanosi sunt ignorati sau si mai rau, maltratati, toate acestea pentru ca responsabilitatea intrinseca dintr-o casatorie, din relatia de parinte sau de stapan de caine, toate acestea sunt ignorate.

A fi capabil sa iubesti si sa fii iubit timp de multi ani intr-un mod pozitiv si sanatos, necesita munca. Necesita sa rezistam tentatiilor si impulsurilor. Presupune sa luam decizii de a nu face lucruri care ne-ar distruge relatia sau care ar ne-ar rani partenerul, lucruri precum sa injuram, sa fim egoisti cand ar trebui sa oferim ajutor, sa nu fim constienti si sa nu ne pese de nevoile partenerului, sau sa avem o aventura. Sunt incluse lucruri mari si lucruri mici. Iubirea este o actiune, este MUNCA, este o decizie.

Nu e nevoie de munca ca sa stam intr-o relatie care nu functioneaza; toata lumea o face!

A lua pe cineva ostatic sau a ne lasa sa fim luati ostatici este plictisitor si previzibil. Poate fi haotic, destructiv si dramatic, dar in final, aceeasi poveste.

A iubi pe cineva, a iubi cu adevarat pe cineva care te iubeste, inseamna a fi un partener bun, sanatos, care te sprijina si este grijuliu. Cum ar fi sa fii cu cineva care sa stie cum sa inteleaga si sa faca compromisuri; sa stie sa-si accepte partenerul asa cum este fara sa incerce sa-l schimbe?

Nu inseamna sa iei pe cineva de langa persoanele pe care le iubeste. Nu inseamna sa fiti incuiati intr-o disperare ciudata in care sperati din toata inima ca nimeni sa nu va crape globul de cristal. Prea multe relatii nesanatoase depind de fiecare persoana care o convinge pe cealalta ca lumea are ca scop sa-i desparta.

In cartile sale, Susan J elliot, subliniaza ca iubirea adevarata este o experienta care ne imbogateste, iar iubirea disfunctionala este una care ne ingusteaza. Dar tot ce ne ajuta sa crestem se face cu munca si responsabilitate, fata de sine si fata de celalalt.

Un cuplu trebuie sa-si sustina sperantele, visele si aspiratiile fiecaruia.

Daca nu ati ajuns inca acolo, puteti incepe sa lucrati la ce ati putea face si ce nu ati face ca sa va hraniti pe sine si ideea despre o relatie fericita.

Si exista unele lucruri pe care le puteti face care aproape ca garanteaza o relatie fericita:

1. Pentru a gasi persoana potrivita, fiti persoana potrivita.

Inainte de a va intoarce intr-o relatie, construiti-va viata. Terminati-va treburile neterminate. Fiti obiectivi fata de ceea ce nu a functionat in relatia anterioara, si in cea de dinainte. Faceti un inventar al relatiilor si un inventar al vietii. Trebuie sa descoperiti tiparele si obiceiurile care au stricat relatiile anterioare inainte de a intra intr-o relatie noua. Daca va aflati intr-o relatie noua si incercati sa o salvati, atunci amandoi partenerii trebuie sa va dati seama si sa vindecati ceea ce v-a ranit. Daca un partener se schimba, celalalt este fortat sa se schimbe sau sa plece.

2. Pentru a fi persoana potrivita si pentru a gasi iubirea adevarata, trebuie sa va dezvoltati limitele.

Sa stiti ce sustineti inainte de a fi nevoie sa sustineti ceva anume. Acceptati daca are o aventura? Ce altceva nu ati mai accepta? Agresivitate? Alcoolism? Instabilitate financiara? Lipsa unui loc de munca? Lipsa de onestitate? Trebuie sa stiti aceste lucruri inainte de a se intampla. Trebuie sa puteti spune : "Daca "x" se intampla, am plecat de aici, fara discutii".

Fiti siguri ca stiti cat de departe sunteti dispusi sa mergeti cu relatia si asigurati-va ca rupeti relatia daca asa ceva se intampla. Tineti-va de promisiune si indepartati-va de relatie cand se intampla ceva de genul acesta.

Daca sunt lucruri care credeti ca merita o a doua sau a treia sansa, atunci hotarati-va sa plecati cand se intampla a doua sau a treia oara. Daca treceti peste ce ati spus, ar insemna practic ca va mintiti singuri.

Indepartati-va de ceea ce nu credeti sau sustineti fiindca altfel veti fi blocati din nou intr-o relatie disfunctionala si veti negocia cu voi insiva doar ca sa acceptati ceea ce nu ar trebui sa acceptati.

3. Iubirea adevarata comunica intr-un mod sanatos.

Nu sunt incluse injuraturile, invinovatirea sau acuzatiile. Invatati sa incepeti frazele cu "eu simt" sau "eu cred", sau "dupa parerea mea", si stati cu persoane care comunica in mod similar. Nu lasati pe nimeni sa proiecteze asupra voastra ceea ce simtiti sau ganditi. Nu va aparati contra a ceea ce nu faceti. Exista multe jocuri intr-o relatie disfunctionala. Singurul mod de a castiga este sa nu jucati. Relatiile sanatoase sunt asertive si au o comunicare sincera.

Citeste si: 10 Lucruri pe care trebuie sa le stii despre iubirea adevarata...continuarea

Un articol de Susan J Elliot, din Psychology Today