Probleme de comunicare în cuplu? Iată cum le puteți depăși

Probleme de comunicare în cuplu? Iată cum le puteți depăși

Luni, Iulie 10, 2017

Daca sunteti un cuplu normal si intampinati probleme de comunicare, inseamna ca inca nu intelegeti felul in care se deosebesc femeile de barbati, si credeti, gresit am putea adauga, ca toti ar trebui sa fim la fel.

Iata explicatia stiintifica si cercetata despre felul in care creierele barbatilor se deosebesc de cele ale femeilor, si de ce ne ajuta sa stim acest lucru intr-o relatie.

De ce femeile se gandesc permanent la problemele din timpul zilei, mai ales in timp ce fac dragoste? Fiindca, in timp ce creierul barbatilor este foarte compartimentat si are astfel capacitatea de a distinge si a inmagazina informatii, creierul femeii nu inmagazineaza astfel informatiile. La sfarsitul unei zile pline de tot soiul de probleme, creierul barbatului poate ,,indosaria" problemele, fara ca acestea sa-l mai preocupe in mod special.

Totul bine pana aici.

Insa cand femeia incepe sa vorbeasca fara oprire despre tot ce a facut si tot ce a patit, trebuie sa stim ca doar asa poate scapa de problemele din gand: adica trebuie sa le exprime si astfel sa le constientizeze. De aceea la sfarsitul unei zile grele, cand femeia se descarca verbal, obiectivul ei este sa scape de probleme, nu sa-l roage pe sot sa-i gaseasca solutii ori sa traga concluzii.

Vorbitul si ascultatul in cuplu

Femeilor le place sa vorbeasca, asta este clar pentru oricine. Cand femeile se intalnesc, de obicei vorbesc in acelasi timp despre diverse lucruri, cum ar fi despre copii, barbati, colegi, lucruri casnice etc. Daca, de exemplu, doi barbati se uita la TV, ei pot doar sa faca un singur lucru: sa vorbeasca sau sa priveasca ecranul. Nu le pot face pe amandoua deodata.

"In schimb, femeile considera ca acesta este motivul pentru care se intalnesc, ca sa se simta bine si sa comunice, "si nu doar sa stea acolo ca niste stane de piatra, holbandu-se la ecran" spune autorul.

Daca o femeie si un barbat se uita la un film, de obicei femeia este cea care se exprima cel mai mult, intreband, reactionand, traind fiecare clipa. In tot acest timp barbatul vede linistit filmul si trage concluzii doar la sfarsit.

Spre deosebire de femei insa, barbatul este incapabil sa discearna limbajul trupului, care exprima ceea ce simt personajele din punct de vedere emotional. Din cauza ca femeile pe vremuri isi petreceau timpul cu alte femei si cu copiii in grup, ele si-au dezvoltat capacitatea de a comunica eficient, "pentru a pastra relatii convenabile". Si acum, vorbirea continua sa aiba pentru femei un scop precis: crearea de noi relatii interumane si crearea de prietenii.

Pentru barbati insa, vorbirea inseamna "o referire stricta la fapte".

O femeie nu se satura niciodata de vorbit

De aici si placerea de a o suna pe mama, prietena, prietenele, copiii etc. Desigur mamele vorbesc mai mult cu fetele decat cu baietii (lucru care li se reproseaza baietilor tot timpul, chiar si atunci cand sunt deja barbati la casa lor).

Psihiatrul dr. Michael Lewis, autorul cartii Social Behaviour and Language Acquisition (Comportamentul social si dobandirea limbajului) a constatat din unele experimente ca mamele vorbesc si se uita mai mult la fetite decat la baieti atunci cand sunt sugari. Dovezile stiintifice demonstreaza ca parintii reactioneaza la nevoile creierului copiilor lor. Astfel ca mamele tind sa vorbeasca mai mult cu fetitele si nu cu baietii, iar cand incearca sa vorbeasca si cu baietii lor sunt de obicei dezamagite, pentru ca nu primesc decat raspunsuri mormaite.

Barbatii isi vorbesc in gand

Da, este adevarat. De aceea un barbat nu poate raspunde direct la o problema pana cand nu se gandesc la solutiile ei. El cu adevarat gandeste in liniste, fara sa exprime ceva anume, si revine dornic de a comunica numai dupa ce gaseste o solutie. Femeile nu inteleg acest proces pentru ca ele au alta capacitate verbala si pot folosi cuvintele pentru comunicare. Greseala femeilor este ca de multe ori ele interpreteaza tacerea ca fiind ori plictiseala ori lene, si cred ca e bine sa le dea ceva de facut.

Cel mai adesea barbatii se enerveaza fiindca au fost intrerupti. si tot asa se infurie si cand o femeie le intrerupe tabietul de a-si bea berea in liniste, de a-si verifica telefonul in liniste, etc. Tocmai de asta barbatilor le place sa mearga la pescuit si pot sta impreuna cu alti barbati mai mult timp fara sa-si adreseze prea multe cuvinte.

Este clar ca daca barbatii vor intr-adevar sa se inteleaga mai bine cu femeile, trebuie sa vorbeasca mai mult.

Spre deosebire de barbati, femeile gandesc cu glas tare, si-I innebunesc pe barbatii lor spunandu-le tot ce au facut, sau au de facut in ziua respectiva.

"O femeie isi va exprima intotdeauna ideile cu voce tare, intr-o ordine intamplatoare, facand o lista cu toate optiunile si posibilitatile".

Creierul femeii este configurat in asa fel incat sa foloseasca vorbirea ca principala forma de exprimare si aceasta este una dintre capacitatile ei. Insa, acesta este unul din motivele pentru care barbatii le acuza pe femei ca vorbesc prea mult.

In articolul urmator, ce putem face pentru a depasi aceste diferente si a ne intelege mai bine.

Prelucrare din cartea De ce barbatii se uita la TV si femeile se uita in oglinda, de Alan&Barbara Pease, editura Curtea Veche.