Psihologia de cuplu: Femeile gandesc cu voce tare, iar barbatii in liniste

Psihologia de cuplu: Femeile gandesc cu voce tare, iar barbatii in liniste

Joi, Iulie 20, 2017

Este un fapt dovedit stiintific ca femeile tind sa gandeasca cu voce tare, in timp ce barbatii nu o fac. Cei care nu stiu asta se lupta sa isi schimbe partenerul sau partenera, fara rezultate pozitive.

In timp ce femeile considera a-si exprima gandurile fata de partener ca fiind o forma de afectiune, de a-i impartasi aproapelui problemele, barbatii vad lucrurile cu totul diferit. La nivel personal, barbatul crede ca femeia ii vorbeste ca sa primeasca de la el solutii. Pericolul acestor obiceiuri intr-o relatie sentimentala este ca femeia va crede ca nu este respectata fiindca i se dau solutii si este intrerupta. Adesea barbatul probabil se va infuria cand femeia nu se va opri din vorbit pana cand nu i-a spus toate problemele ei.

Este indicat ca aceste diferente sa fie discutate de la inceput intre parteneri. Si este bine ca femeile sa stie ca in relatiile de afaceri, o femeie care gandeste cu glas tare este considerata de catre barbati ca fiind "imprastiata, nedisciplinata sau neinteligenta".

Pentru a-i impresiona pe barbati, femeia trebuie sa isi tina ideile pentru ea si sa traga doar concluziile.

Barbatii gandesc in liniste si nu pot gandi si vorbi in acelasi timp

Atunci cand un barbat tace, femeile trebuie sa inteleaga ca acesta nu e neaparat un indiciu ca ar fi ceva un neregula. Barbatii doar gandesc in liniste si nu pot gandi si vorbi in acelasi timp. Desi femeilor le este greu sa inteleaga de ce pentru barbati conversatia nu este o prioritate in relatie cel putin, ele trebuie sa inteleaga ca e doar o configurare diferita a creierului.

Femeile rostesc in medie aproximativ 20.000 cuvinte pe zi!

Barbatul abia daca scoate o medie zilnica de aproximativ 7.000 de ,,cuvinte", adica aproximativ o treime fata de o femeie.

,,Odata nu i-am vorbit nevestei sase luni", spunea un comic. ,,N-am vrut s-o intrerup."

Si iata scenariul tipic al unui cuplu la sfarsitul zilei:

Barbatul si femeia stau impreuna la masa.

El si-a terminat cele 7.000 de ,,cuvinte" si nu mai are chef sa comunice. El e fericit doar sa se uite un gol. Starea ei depinde de ce a facut peste zi. Daca a stat de vorba cu altii, probabil ca si-a folosit cele 20.000 de ,,cuvinte", deci nu prea mai are chef nici ea sa stea de vorba.

Daca a ramas acasa cu niste copii mici, in cel mai fericit caz, a folosit intre 2.000 si 3.000 de ,,cuvinte". I-au mai ramas 15.000!

Mai toti cunoastem divergentele din timpul cinei.

Cand femeia va incepe sa vorbeasca, lui i se va parea ca i se face un interogatoriu si asta il enerveaza. El vrea doar ,,liniste si pace".

Incercand sa evite o cearta din cauza ca nu are chef sa vorbeasca, el intreaba: ,,Tu ce ai facut azi ?" si ea incepe sa-i spuna. Si sa-i spuna. Si sa-i spuna.

Daca ei i se pare ca barbatul o ignora, va incepe sa se simta neiubita. La fel va crede, daca un barbat se uita in gol sau se pierde ore intregi pe calculator. Problemele vin de fapt din faptul ca femeia simte nevoia sa vorbeasca, iar barbatul nu este creat genetic pentru asta.

Femeile vor sa-si vorbeasca numarul de cuvinte!

Sondajele facute pe mii de femei de pretutindeni au aratat ca atunci cand o femeie isi consuma cuvintele nefolosite de peste zi ea nu doreste sa fie intrerupta cu solutii la problemele ei. Asta este o veste buna pentru barbati. Nu trebuie sa raspundeti, ci doar sa le ascultati.

Dupa ce termina de vorbit, "femeia se simte usurata si fericita". Orice barbat care reuseste sa asculte fara sa intrerupa o femeie va fi considerat un barbat minunat. Si va avea o seara linistita.

O femeie moderna are nevoie sa vorbeasca despre problemele de zi cu zi ca modalitate de a se adapta stresului. Ea crede ca astfel stabileste o legatura mai profunda cu partenerul de viata si ca totodata il sprijina. Insa barbatul se va simti doar cicalit, batut la cap, si stresat.

De ce nu rezista cuplurile moderne?

Pentru ca majoritatea femeilor, mai ales cele care stau acasa, considera ca defectul cel mai mare al sotilor sau iubitilor lor este faptul ca nu sunt dispusi sa vorbeasca, mai ales la sfarsitul zilei.

Intregi generatii de femei din trecut au scapata de aceasta problema pentru ca au avut o multime de copii de crescut si alte femei cu care sa converseze si sa se sprijine reciproc.

Actualmente insa, mamele casnice se simt izolate si singure, pentru ca vecinele si prietenele lor sunt la slujba. Femeile care muncesc au mai putine probleme cu barbatii care nu vorbesc, pentru ca au vorbit cu alte persoane peste zi. De fapt, nu este vina nimanui, fiindca suntem prima generatie care nu stie ce model sa aleaga pentrua avea o relatie reusita. Parintii nostri nu s-au confruntat cu asemenea probleme.

Vestea buna este ca, daca reusim sa invatam cate ceva despre felul in care functioneaza femeile si barbatii, am putea salva relatiile.