Relatii sanatoase: 3 modalitati de a-ti adanci conexiunea spirituala

Relatii sanatoase: 3 modalitati de a-ti adanci conexiunea spirituala

Vineri, Octombrie 06, 2017

Cand vorbim de relatii la nivel spiritual, vorbim de obicei contextual de ideea de a fi mai constienti si mai respectuosi fata de sentimentele si gandurile celuilalt. Pentru unele persoane, a fi mai constient inseamna pur si simplu sa le faci ochiurile dimineata, asa cum le place sau sa tina minte sa coboare capacul de la WC.

Dar cand vorbim de relatii constiente, o relatie cu adevarat constienta adica, vorbim despre o relatie in care constiinta impartasita a fost prelucrata si cultivata de-a lungul timpului iar dezvoltarea spirituala este implicata in proces. Acestea sunt genurile de relatii care pot creste in spatele posturii de "noi" si pot deveni o uniune cu "unul".

Iata cele trei elemente esentiale ale unei relatii profund constientizate:

1. Dedicati-va relatiei

Se intampla tot timpul: oamenii se unesc cu cele mai mari intentii de iubire, dar apoi se lasa prinsi in nevoile si frustrarile lor, lucruri care ii separa. Una dintre probleme este ca tindem sa plasam relatia pe ultimul loc in viata. Intram intr-o relatie, si nu dupa mult timp ne dam toata energia unui job sau altor indatoriri.

Sa va dedicati relatiei inseamna sa o tratati ca pe o practica.

Chiar daca sunteti pe deplin dedicati partenerului, tot trebuie sa evaluate cat de dedicati sunteti relatiei in sine. O relatie constienta nu inseamna doar sa fim responsabili fata de parteneri. Este o datorie fata de uniune. Este o datorie spre cresterea constientei impartasite. Inseamna asezarea tuturor pieselor pe masa ca sa spuneti: "Sunt in joc!"

Dedicandu-va relatiei, o tratati ca pe o practica, ca pe o operatiune full-time, iar energia pe care trebuie sa o investiti spre a fi clari cu partenerul este profunda.

2. Acceptati adevarul

Sa reusiti alaturi de alta fiinta umana, inseamna sa imbratisati adevarul. Iar adevarul este infricosator. El sau ea are si parti negative! Uneori este plictisitor, arde mancarea, se infurie, are de toate... Si stati cu el, si continuati sa lucrati cu el, si continuati sa va deschideti lui.

Daca baza relatiei voastre este romantismul, va veti trezi in necazuri cand flacara pasiunii incepe sa paleasca. Ca sa intrati intr-o relatie constienta trebuie in schimb sa intrati intr-un contract de a impartasi adevarul mereu.

Nu exista loc pentru minciuni albe nevinovate in acest gen de uniune, astfel ca este o idee buna sa intelegeti cat de mult adevar poate relatia voastra sa manevreze. Poate ca nu e mare lucru sa spuneti partenerului ca nu v-a placut mancarea, dar cum ramane cu un adevar care taie mai profund si care ar putea declansa partenerul? Daca faceti scurtaturi cand spuneti adevarul partenerului, va veti trezi ca sunteti "adormiti" in relatie.

3. Imbratisati vulnerabilitatea

Ego-ul vostru este atat de vulnerabil cand incepeti sa va deschideti unei alte fiinte umane. Va simtiti atat de fragili. Si inainte ca acel loc sa se intareasca suficient, va inspaimantati, si va retrageti.

Nimanui nu-I place sa se simta vulnerabil. Este un loc foarte inconfortabil. Dar intr-o relatie constienta, vulnerabilitatea noastra este cea care conduce la descoperirea adevarului, in timp ce imbratisati sentimentele care apar si le dati drumul.

Deci cum se acomodeaza cineva cu sentimental de vulnerabilitate? Cu practica desigur. Iata un exercitiu rapid de incercat:

Stati fata in fata cu partenerul si uitati-va unul in ochii celuilalt. Repetati in liniste aceste fraze:

"Partenerul meu este deschis la tot adevarul, ca si mine."

"Partenerul meu merita adevarul, ca si mine."

"Partenerul meu este vulnerabil, ca si mine.

"Partenerul meu vrea iubire, ca si mine.

"Partenerul meu vrea bunatate, ca si mine."

Faceti tot posibilul sa mentineti contactul privirilor in timpul acestui exercitiu. Observati gandurile si sentimentele care apar in timp ce impartasiti acel spatiu cu partenerul. Deschideti-va catre adevarurile pe care le descoperiti despre sentimentele fata de relatie. Si bineinteles, despre voi insiva.

Nu in ultimul rand, realtiile constiente inseamna sa create un mediu in care ambele persoane pot creste. Deveniti gradina celuilalt, o gradina blanda si receptiva, astfel incat fiecare din voi sa puteti inflori in felul propriu.

Un articol dupa Ram Dass