Care sunt simptomele depresiei?

Care sunt simptomele depresiei?

Miercuri, Aprilie 09, 2014

Depresia este in primul rand o tulburare a vietii emotionale, asadar simptomele " cheie" se inregistreaza la acest nivel prin:

- tristete, deznadejde, lipsa sperantei sau indiferenta;

Aceste sentimente sunt resimtite zilnic.

Oamenii relateaza stari de gol sufletesc, lipsa dorintei de a trai, se considera o " cauza pierduta" si o povara pentru cei din jur.

- lipsa interesului fata de toate activitatile agreate in trecut;

Datorita unui tonus psihic general scazut, persoana este demotivata sa actioneze si renunta la vechile hobby-uri. Activitatile care inainte ii pareau usoare si umpleau persoana de energie, devin consumatoare de energie si in consecinta sunt evitate. Persoana depresiva renunta efectiv la hobby-urile sale, la ceea ce ii placea sa faca inainte.

- dificultati de relationare si evitarea grupului de prieteni

Izolarea sociala apare ca urmare a sentimentelor de inadecvare, de inferioritate resimtita fata de ceilalti si de sentimentul de a nu fi destul de bun comparativ cu cei din jur. Sunt evitati chiar si prietenii de o viata deoarece persoana depresiva simte vinovatia de a-l fi dezamagit pe celalalt, dar totodata se simte neintealesa si singura in suferinta sa.

In general, toate relatiile unei persoane depresive au de suferit. Izolarea si departarea acestuia, refuzul comunicarii creste distanta interpersoanala dintre suferind si cei din jur. Persoana depresiva isi construieste un castel in jurul sau pe ale carui ziduri e foarte dificil sa escaladezi.

- lipsa interesului pentru relationarea cu sexul opus si pentru activitati sexuale

Aceasta este o consecinta fireasca a lipsei de energie si a evitarii contactelor sociale.

- iritabilitate si anxietate;

Schimbarea temperamentului si agresivitatea inexplicabila sunt starile explozive prin care izbucnesc persoanele depresive. Datorita tensiunii intrapsihice vulcanice, modalitatea de detensionare caracteristica este furia (crizele de nervi).

Imposibilitatea de a se relaxa datorita gandurilor care circula cu cea mai mare viteza creeaza o puternica tensiune psihica. Anxietatea apare deseori ca urmare a acumularii acestei tensiuni si a observarii neputintei de relaxare.

- adoptarea cu greu a deciziilor

Depresia impiedica gandirea limpede si concentrarea, astfel incat pana si cele mai simple decizii par dificil de adoptat; iar o simpla decizie devine o sarcina coplesitoare. Toate acestea sunt insotite de sentimente de vina si neconcordanta cu asteptarile celor in jur si standardele societatii.

- sentiment de vinovatie sau inutilitate

De regula, aceste sentimente sunt exagerate si apar in situatii inadecvate. Sentimentul de vinovatie poate aparea la savarsirea unor greseli minore, neidentificate de cei din jur, sau in situatii care nu tin de cel in cauza; persoana depresiva are intentia de a se considera invinovatit/vinovat pentru greselile altor persoane.

- tendinte sinucigase/ contemplare asupra mortii

Unele persoane considera ca moartea lor ar reprezenta un bine general, viata fiind lipsita de importanta.

Alte persoane alcatuiesc planuri foarte explicite prin care sa se autovatameze.

Citeste mai multe in cartea despre depresia la romani "Cine mi-a furat fericirea?": http://psihologdeserviciu.ro/cine-mi-a-furat-fericirea/email