Exista fericire?

Exista fericire?

Miercuri, Mai 07, 2014

In general, oamenii se inseala in legatura cu lucrurile care ii fac fericiti si acest lucru se intampla datorita modului in care isi seteaza obiectivele si scopurile.

Un nou studiu publicat in Jurnalul de psihologie sociala experimentala ar putea raspunde unor intrebari legate de paradoxul fericirii si anume de ce uneori a cauta fericirea cu orice pret are ca rezultat o scaderea a nivelului de multumire si duce la dezamagire ( Rudd si colaboratorii, 2014).

Intr-un experiment, subiectilor li s-au dat doua tipuri de obiective: unui grup li s-a dat sarcina de a-i face pe altii fericiti (obiectiv abstract) si unui alt grup li s-a dat sarcina de a-i face pe altii sa zambeasca (obiectiv concret)

Pentru a-si putea atinge scopul, puteau sa aleaga intre:

- a oferi un cadou;

- a spune glume;

- a distruibui un material amuzant;

- a oferi mancare.

Concluzia a fost ca grupul care a facut oamenii sa zambeasca s-au simtit mai fericiti si mai impliniti decat cei care aveau ca obiectiv sa ii faca pe ceilalti fericiti.

Desi cele doua tipuri de obiective par sa fie foarte asemanatoare si au avut aceleasi comportamente, un obiectiv bine definit - zambetul - era mai usor de reperat si de masurat decat fericirea.

In general, scopurile si obiectivele abstracte ii fac pe oameni sa devina confuzi, determinand uneori deziluzia si diferenta intre ceea ce se intampla concret si ceea ce ne imaginam ca s-ar putea intampla.

Scopul nu este acela de a gasi poarta unde scrie fericire, ci de a avea o viata fericita, iar o viata fericita se traduce prin actiuni care ne indeplinesc dorinte, ne pun in miscare, ne aduc relatii frumoase si un sentiment de dragoste de viata.

Cum putem gasi toate aceeste ingredinte? In ceea ce facem zilnic cu placere si drag, producand acele rezultate de care ne simtim mandri, indiferent ca e vorba de job, dans, plimbat, ciocolata, o imbratisare sau zambetul cuiva drag.

Deschideti-va ochii care gasesc frumosul din tot si toate!