Formula chimica a depresiei

Formula chimica a depresiei

Sambata, Aprilie 19, 2014

In general, depresia este tratata cu ajutorul unor medicamente antidepresive, care regleaza secretia de serotonina si dopamina, si prin sedinte de psihoterapie, care ajuta pacientul sa identifice situatiile care ii inrautatesc dispozitia, cum apar si cum sa le faca fata.

Insa de cele mai multe ori antidepresivele sunt o solutie de moment, care pentru unii pacienti nu functioneaza deloc.

Pentru mai bine de 50 de ani, serotonina a fost principalul element studiat de catre oamenii de stiinta care cautau remedii pentru depresie. Desi cauza depresiei majore nu este cunoscuta inca, multi cercetatori considera ca ea este cauzata de nivelul scazut de serotonina din creier.

Cercetarea celor de la universitatea din Maryland vine sa rastoarne teoria legata de serotonina. Coordonatorul studiului, dr. Scott M. Thompson considera ca schimbul de semnale excitatorii dintre neuroni devin anormale in creierele persoanelor deprimate.

Studiul a concluzionat ca serotonina joaca un rol esential in reglementarea starii de spirit, dar ea nu functioneaza asa cum se credea anterior. Serotonina ajuta la intarirea legaturilor cerebrale care sunt necesare pentru mentinerea unei stari de spirit bune si pentru cognitie, dar oamenii pot deveni deprimati atunci cand ceva impiedica serotonina sa actioneze la nivelul acestor conexiuni.

Aceste rezultate ar putea explica motivul pentru care tratamentul cu antidepresivi functioneaza diferit, la pacienti diferiti.

In general, schimbarea stilului de viata si un exercitiu permanent de imbunatatire si evolutie persoanala ajuta la "reglarea" naturala a starilor noastre si implicit a nivelului de serotonina si neurotransmitatori care sa ne mentina in forma.

citeste mai multe in Episoadele unei depresii la romani - "Cine mi-a furat fericirea?"