EQ-ul sau inteligenta emotionala se poate invata si dezvolta

Inteligenta Emotionala pentru Parinti

Marti, Aprilie 04, 2017

Vestea buna este ca EQ-ul sau inteligenta emotionala, se poate invata si dezvolta. Cercetarile si experienta demonstreaza clar ca in timp ce unele aspecte ale personalitatii sunt fixe, felul in care le exprimam depinde de noi. Cu alte cuvinte, nu alegem multe din evenimentele vietii noastre, dar alegem cum reactionam la ele.

De ce EQ?

Ganditi-va ce este mai important in viata si majoritatea vor raspunde: familia, iubirea, bucuria, fericirea, succesul. Toate acestea sunt legate de emotii. Chiar daca raspundeti ca sexul, controlul, statusul sau banii, exista sanse ca si acestea sa fie obtinute doar daca folosesti inteligenta emotionala.

Ca parinti, ar trebui sa ne pese de inteligenta emotionala fiindca copiiil nostri cresc intr-o lume complicata si schimbatoare in care experientele lor vor fi foarte diferite de ale noastre. Vrem sa ne asiguram ca putem inventa solutii cand apar situatii noi, si ca aceste solutii ii vor ajuta pe cei mici sa traiasca sanatos si frumos. De aceea cea mai esentiala unealta pentru a atinge acest scop este abilitatea noastra de a simti si comunica emotiile.

De fapt, toate celelalte domenii de invatare si dezvoltare se bazeaza pe inteligenta emotionala. Chiar si Platon spunea ca "Invatarea are o baza emotionala". Creierul nostru emotional este zona in care noi decidem la ce dam atentia, locul unde stocam amintirile pe termen lung si unde stabilim prioritatile.

Inteligenta emotionala sau EQ este un mod de a recunoaste, intelege si alege cum gandim, simtim si actionam. Ea ne modeleaza felul in care interactionam cu ceilalti, ne ajuta sa ne intelegem pe noi insine si ne determina majoritatea actiunilor noastre zilnice. De aceea se spune ca inteligenta emotionala este responsabila in procent de 80% de "succesul" din viata noastra.

Noi alegem cum ne simtim

Evenimentele au loc pentru toata lumea, insa nu reactionam la fel. Pe unii faptul ca raman fara loc de munca ii afecteaza puternic si pot deveni depresivi sau agresivi iar altii o vad ca pe o oportunitate de a porni ei insisi o afacere sau de a face un curs pentru a-si schimba profilul.

Cele trei domenii in care folosim inteligenta emotionala sunt:

  1. Cunoasterea de sine
  2. Alegerea de sine
  3. Daruirea de sine.

Sa ne cunoastem pe noi insine inseamna sa ne crestem constiinta de sine si sa fim capabili sa percem si sa comunicam emotiile. Astfel realizam ca deciziile noastre din fiecare moment sunt parte din modelul nostru de viata.

Sa ne alegem pe noi insine inseamna sa ne aliniem convingerile si actiunile, inseamna sa ne schimbam tiparele care ne indeparteaza de scopurile noastre si de ceea ce ne-am propus si sa le inlocuim cu obiceiuri si comportamente care ne duc in directia dorita. Noi alegem efectiv ce fel de viata vrem sa avem si ce fel de persoana vrem sa fim.

Sa ne daruim pe noi insine inseamna ca luam deciziile care ne conecteaza cu ceilalti. Noi avem un loc in societate si umanitate. Noi luam si dam in egala masura, acesta este echilibrul.

Dezvoltarea inteligentei emotionale

Inteligenta emotionala nu este ceva complicat, este doar un mod nou de a ne privi pe noi insine. Pentru a ne dezvolta EQ-ul, trebuie nu doar sa ne cunoastem pe noi insine ci si sa recunoastem anumite tipare de gandire si comportament, sa ne auto-motivam, sa alegem optimismul, sa fim empatici si sa ne dedicam unor scopuri nobile.

Cel mai important lucru cand vrei sa inveti un copil sa fie inteligent emotional este sa-i oferi un model. Este o alegere pe care o facem in fiecare dimineata inainte de inceperea unei noi zile. Copilul nostru trebuie sa stie de ce facem anumite gesturi, cum ar fi sa ajutam pe cineva dezinteresat. Si noi putem invata odata cu ei cum sa fim mai comunicativi, mai empatici, mai sociali.

Niciodata nu e prea tarziu.