Nu te cunosti atat de bine pe cat crezi

Nu te cunosti atat de bine pe cat crezi

Miercuri, Aprilie 09, 2014

Noi credem ca noi ne cunoastem cel mai bine, dar tot mai multe dovezi conduc la contrariul acestei presupozitii.

Acest lucru ridica o serie de provocari interesante pentru angajatorii care conduc interviurile si ajung la decizia finala in baza chestionarelor de auto-evaluare. Psihologul Timothy Wilson spune ca pentru a cunoaste cu adevarat pe cineva, e necesara si evaluarea altora. Se pare ca modul in care ne privim noi insine si modul in care ne percep ceilalti sunt destul de slab corelate.

In cartea sa, Straini noua insine( Strangers to Ourselves), Wilson vorbeste mult despre inconstientul adaptativ. El spune ca multe lucruri din viata noastra se datoreaza inconstientului si astfel e greu sa ne detectam adevaratele " motoare" motivationale. Lucruri precum ceea ce gandim, simtim si dorim devin greu de remarcat sau recunoscut. Daca practici prezenta constienta ( mindfulness) sau adopti o gandire autoreflexiva, o parte din necunoscut devine constienta si poti avea parte de ceva revelatii despre ce se afla in mintea ta inconstienta

Iata de ce poate fi uneori greu de inteles ce nu merge bine. Tinand cint ca noi nu suntem constienti intru totul de ceea ce facem, avem tendinta de a-i invinui pe altii atunci cand gresim sau lucrurile ies altfel decat ne-am dori noi. Pentru a avea mai mult acces la partile noastre ascunse, avem nevoie de indicatile si raspunsurile corecte care pot veni de la alti oameni. S-a dovedit ca parerile altor persoane despre personalitatea noastra ne pot prezice comportamentele mai bine decat o facem noi. Deci inainte de a considera ca te cunosti mai bine ca oricine, opreste-te un minut si intreaba si pe altcineva ce crede despre tine, el poate fi o oglinda in care sa iti vezi adevarata reflexie si nu doar ceea ce doresti tu sa vezi.