Primul pas in dezvoltarea Inteligentei Emotionale: Identificarea emotiilor

Primul pas in dezvoltarea Inteligentei Emotionale: Identificarea emotiilor

Miercuri, Aprilie 05, 2017

Cea mai simpla definitie a Inteligentei Emotionale este abilitatea de a recunoaste si intelege emotiile in tine si in ceilalti, precum si capacitatea de a utiliza aceasta constiinta pentru a-ti modela comportamentul si relatiile. Este un predictor al succesului nu doar pentru adulti, ci si pentru copii, asigurand succesul academic si un comportament social pozitiv.  

Impactul inteligentei emotionale in viata unui copil este foarte semnificativ. Vestea buna este ca ea se poate invata si imbunatati. Ea nu este statica ca si IQ-ul, ci flexibila.

Cand vrei sa stimulezi inteligenta emotionala a copiilor tai, trebuie mai intai sa le predai explicit denumirile emotiilor si ce inseamna ele, fiindca ei nu vor sti sa le identifice singuri.

Iata cateva activitati pentru dezvoltarea inteligentei emotionale la copii

Sortarea Emotiilor

Cele cinci emotii de baza sunt: FERICIRE, TRISTETE, FURIE, TEAMA, RUSINE. De aici variaza emotiile prin intensitatea lor insa noi trebuie sa-i invatam pe copiii nostri ca nici una din acestea nu este buna sau rea. Ei nu trebuie sa judece emotiile, ci doar sa le observe si sa le simta. Desi e mai usor de zis decat de facut, e singurul lucru pe care trebuie sa il faca copiii. Sa le observe si sa le simta.

Categorizarea emotiilor

Categorizarea emotiilor se poate face in 4 pasi simpli si amuzanti

 1. Scrie cele 5 emotii de baza pe biletele post-it sau pe cartonase
 2. Scrie toate emotiile care deriva din cele de baza si taie aceste cuvinte separat.
 3. Impreuna cu copiii, vorbiti de fiecare emotie si in care categorie ar intra.
 4. Asezati aceste emotii sub fiecare categorie potrivita

Activitatea de numire a emotiilor

 1. Ca parinti, putem sa impartasim cu copiii nostri propriile emotii: "ma simt...".  Poti ajuta copilul sa identifice propriile emotii intrebandu-i sub forma: "Ma intreb daca te simti...". Folosind expresia "ma intreb" nu pui cuvinte in gura lor ci le dai un start in a incerca sa afle cum se simt. 
 2. Numeste emotii si empatizeaza cu ceilalti
 3. Cand citesti o poveste impreuna cu copilul tau, incercati sa identificati emotiile personajelor
 4. Cand va uitati la TV sau la filme, intrebati-va copiii daca isi dau seama dupa limbajul corpului si dupa cuvinte ce emotii simte acea persoana
 5. Folositi imagini gratuite de descarcat pentru a desena fetele persoanelor pentru diverse emotii
 6. Intreaba copiii daca au simtit vreodata acele emotii si daca pot sa se identifice cu felul in care se simte acea persoana.
 7. Priviti filmul de animatie "Inside Out" si discutati.
 8. Folositi carti de povesti cu imagini semnificative si pline de expresivitate
 9. Uitati-va in oglinda impreuna cu copilul dvs si priviti-va reactia la diferite situatii: cum se simte cand urmeaza vacanta? Dar cand prietenul lui cel mai bun nu mai vine la joaca? Dar cand mananca o inghetata? 
 10. Povestiti despre situatii noi si ce reactii ar avea copilul in acele momente. Sugerati de exemplu ce s-ar intampla daca ar trebui datorita serviciului sa va mutati intr-o alta tara? Ce ar simti? Ce puncte pozitive puteti descoperi in aceasta situatie noua