Verdele, culoarea naturii si a relaxarii

Verdele, culoarea naturii si a relaxarii

Sambata, Noiembrie 22, 2014

Verdele ocupa mai mult spatiu in spectrul de culori ce pot fi vazute de ochiul uman decat majoritatea culorilor, si este a doua culoare favorita, dupa albastru. Verdele este culoarea universala in natura, fiind astfel si un fundal bun cand vine vorba de design interior, pentru ca suntem obisnuiti sa il vedem peste tot. Nuantele de verde pe care le gasim in natura, de la culoarea padurilor la verdele crud al primaverii sunt percepute ca linistite si revigorante, cu un echilibru natural intre nuantele calde si reci ( galben si albastru).

Verdele este considerata culoarea pacii si a ecologiei. Totusi, verdele este folosit si in scopuri insitutionale atunci cand este asociat cu boli si cu cartile verzi folosite de guvern. Acest lucru poate sa trezeasca in oameni emotii negative, la fel ca si verdele " biliar " si " lipicios ".

Cum ne afecteaza culoarea verde din punct de vedere fizic

- Calmeaza

- Ne relaxeaza atat mintea, cat si corpul

- Ajuta la atenuarea depresiei, nervozitatii si a anxietatii

- Confera o stare de revigorare, control de sine si armonie

Asociatii religioase si mitologice ale culorii verde

- In cateva religii, verdele este culoarea asociata cu invierea si regenerarea. Verdele este culoarea iubirii, asociata cu Venus, zeita romana si Afrodita, zeita ifrumusetii din mitologia greaca.

- Profetul Mohammed purta pelerina si turban verzi.

- Zeul fertilitatii in miturile celtice era asociat culorii verde.

- Este culoarea duminicii in Biserica Catolica, iar haina altarului este de obicei verde in slujbele de duminica.

- Verdele este culoarea ce reprezinta catolicii irlandezi, in timp ce portocaliul reprezinta protestantii irlandezi.
 

Informatii interesante despre culoarea verde

- Verdele era culoarea favorita a lui George Washington, primul presedinte a Statelor Unite.

- Culoarea verde semnifica misticul si magia din povestile Regelui Arthur.

- Verdele inseamna "jos" sau "pazit" in sistemul codat bazat pe culoare ce a fost stabiilit de presedentie in martie 2002. Acest sistem informeaza agentiile de lege cand apare o amenintare terorista pe teritoriul Statelor Unite.

- Verdele este culoarea folosita pentru ochelarii de vedere de noapte deoarece este culoarea la care ochiul uman este cel mai sensibil si a carei nuante le poate distinge cel mai bine.

- Verdele deschis este coloarea simbolica a zodiei Rac.

- Funditele verzi au fost folosite pentru a reprezenta donatia si transplantul, constientizarea tulburarii bipolare,solidaritatea cu Chechnya, si suportul fermerilor din America.

- Absinthul modern dateaza din 1972, cand Dr. Pierre Ordinaire l-a comercializat ca o reteta vindecatoare. Apoi, Henri Louis Pernod a fondat compania de absinth Pernod Fils in 1805, vazandu-i potentialul de aperitiv. Momentul absinthului a venit o data cu razboiele algeriene din 1840, cand soldatii francezi il beau ca pe un profilactic impotriva bolilor. L-au adus acasa si, pana in 1860, cafenelele pariziene stabilisera ca ora 5 era "ora verdelui".

Coloarea verde in sport

- In intrecerile auto, un steag verde reprezinta startul sau reinceperea unei curse.

- Certura verde in Judo simbolizeaza copacii verzi. Precum un copac verde este cel mai inalt lucru viu ce traieste, si cunoasterea noastra trebuie sa atinga cote la fel de inalte.

- Pilotii NASCAR au avut ceva contra culorii verde pentru ani intregi. Aparent, a inceput dupa accidentul din 1920 din Beverly Hills, California, ce l-a ucis pe Gaston Chevrolet. A fost primul accident din Statele Unite care a omorat doi piloti, si Chevrolet conducea o masina verde. Tom Richmond a refuzat sa conduca o masina sponsorizata de Folger pentru ca era in mare parte verde, reclama fiind pentru cafea. A condus insa o masina ce facea publicitate unei cafele normale si era rosie. Frica de masini verzi este insa pe cale sa dispara, in principiu pentru ca sponsorii pot sa plateasca si 15 milioane de dolari pentru a isi pune culorile pe o masina de curse. Verdele este acum culoarea primara a masinilor conduse de Mayfield, Martin si J.J. Yeley.