10 motive pentru care femeile il iubesc pe Christian Grey in ciuda umbrelor si viciilor sale

10 motive pentru care femeile il iubesc pe Christian Grey in ciuda umbrelor si viciilor sale

Joi, Februarie 26, 2015

Cartea si filmul fenomen" Cele 50 de umbre ale lui Grey" de E.L. James au un succes reasunator pe plan mondial pentru ca raspund unor nevoi feminine ancestrale. Intr-un secol in care totul se schimba foarte des, iar noi suntem in cautarea unor valori care sa ne ghideze viata, iata cum instinctul si dorintele stravechi, inscrise in genele noastre, ne dau fiori printre randuri sau scene de film.

Este posibil ca in urma cu 20 de ani aceeasi carte sa nu fi avut deloc rasunet. Dincolo de ceea ce inseamna dezvoltare media, globalizare sau emancipare sexuala, cred ca diferenta se datoreaza in primul rand conflictului rolurilor de gen la care asistam astazi. Femeile sunt din ce in ce mai dominatoare si mai puternice, iar barbatii isi fac tot mai des programari la coafor, manichiura si cosmetica. Este aceasta transformare cu adevarat benefica relationarii intre sexe?

Scriitoarea E.L. James a afirmat ca si-a transpus in aceasta trilogie fanteziile sale sexuale si a facut din jocul erotic al personajelor o intreaga industrie care raspunde nevoilor unei societati care nu mai stie care este rolul femeii si cel al barbatului. In cartea sa, aceste roluri sunt insa extrem de bine definite de masca de dominator si supusa ale personajelor.

Iata cateva motive pentru care cred ca domnul Christian Grey, asa cum apare el in cartile lui E.L. James este irezistibil pentru un procent impresionant de femei:

- Este un barbat tanar, frumos si de succes care doreste sa salveze lumea de la foamete, deci este inainte de dominator, un salvator al omenirii.

- Este ordonat si stie de ce vrea, isi urmareste pas cu pas telul si nu abandoneaza in ciuda refuzurilor Anastasiei, deci " lupta" pentru relatia cu ea.

- Este sincer si isi doreste ca " contractul" lor sa fie consimtit si bazat pe incredere.

-Detine arta seductiei la nivel de maestru si nu pierde nici o oportunitate de a-si surprinde, complimenta sau flata prin gesturi si comportamente partenera.

- Ii da Anastasiei liberul arbitru de a decide soarta relatiei lor si de a negocia fiecare aspect al relatiei.

- Are atat de multi bani incat poate sa faca orice, sa cumpere orice si ii ofera Anastasiei o serie de cadouri : carti, un laptop de ultima generatie pentru a putea comunica, o masina" pentru siguranta ei", etc.

- Detine arta amorului si stie sa satisfaca o femeie in cele mai variate si nebanuite moduri, starnind pasiunea si dorinta in partenera sa pe care o initiaza in jocul erotic si arta de a iubi.

- Toate viciile sale se datoreaza faptului ca avut un debut in viata amoroasa neobisnuit in care a fost el insusi un supus. Acest lucru ii ofera un aer de victima, dar si de barbat experimentat, care stie ce face si poate anticipa fiecare moment din jocul protagonistilor.

- Este un copil abandonat care nu a reusit sa depaseasca traumele copilariei in care a fost maltratat si infometat de mama sa prostituata si narcomana. Cu toate acestea, a reusit ca din toata frustrarea si durerea acumulata sa se ridice si sa ajunga un om important si puternic. Deci toate viciile sale pot fi intelese, iertate, pentru au ca sursa o rana imensa din copilarie si ulterior adolescenta.

- Ii ofera Anastasiei sansa de a-l salva si de a gasi iubirea, ceea ce se pliaza pe dorinta fiecarei femei de a fi EA cea care face diferenta in viata barbatului si il schimba, il salveaza, il face fericit.

Aceste trasaturi care fac din domnul Grey un barbat special sunt " croite" pe modelul femeii supuse, naive, romantice, neinitiate.

Incadrarea acestui film sau joc descris in cartea 50 de umbre ale domului Grey in categoria prafiliilor sau a sado-masochismului este pur si simplu o exagerare. Nu putem vorbi de patologie in portretul lui Grey, ci de devianta prin prezenta fetisurilor cu imobilizarea, curele, biciuri si cravata.

Jocul de control dominator- supusa este practicat de secole intre barbati si femei si a fost modelul predominant al oranduirii familiilor timp indelungat. Barbatul dicteaza regulile in casa, el aduce veniturile, el este capul familiei, " vanatorul" care asigura familiei hrana si se ocupa de securitatea ei. Femeia este in schimb supusa si loiala lui, il asteapta, este la dispozitia sa si se ocupa de satisfacerea nevoilor sale.

La nivel incostient, majoritatea dintre noi avem acest model de relationare. Societatea, cartile, experienta directa cu majoritatea celor pe care i-am intalnit ne-au creat aceste reprezentari despre barbati si femei. Barbatul este cel puternic, care dicteaza tonul, iar femeia este cea supusa. Cei care au devenit fanii acestei carti si filmului au regasit tiparul de mai sus, notele de romatism al unui film american si fanteziile unui scenariu erotic. Iata reteta unei carti de succes!...