Cat de greu este sufletul tau?

Cat de greu este sufletul tau?

Joi, Martie 02, 2017

Exista o legenda frumoasa care spune ca 21 de grame este diferenta de greutate intre un om viu si unul mort. Aceste 21 de grame ar putea fi acel suflet greu sau usor, depinde cum il simtim.

Poate fi acea stare apasatoare de suflet greu atunci cand lucrurile neexprimate raman in interior si le pastram acolo, sau usurarea de a marturisi, de a exprima, de a lasa in urma griji, preocupari, tristeti, ingrijorari, temeri...

Literalmente am vazut oameni slabind cateva kilograme dupa ce s-au debarasat de bagajul emotional care i-a impovarat ani de zile, caci adesea cei care se lupta mereu cu kilogramele in plus au si probleme emotionale sau isi exprima foarte greu starile emotionale.

Teoria celor 21 de grame ale sufletului a ii apartine lui MacDougall, fost membru al Societatii Americane de Cercetare Medicala, fascinat de ideea ca personalitatea umana ar putea supravietui mortii. Asemenea altora din profesia lui, nici el nu cunostea o localizare fizica in corpul omenesc a sufletului, dar era de parere ca este "de neconceput ca personalitatea si identitatea personala continuanda sa existe fara sa ocupe un spatiu". MacDougall a denumit cu aceasta ocazie spatiul ipotetic ocupat de personalitatea umana "substanta sufleteasca", sugerand ca, deoarece aceasta nu parasea trupul pana in momentul mortii fizice, ea trebuie sa fie tinuta in loc printr-o conexiune organica. Aceasta, a mai adaugat chirurgul, insemna ca substanta sufleteasca avea probabil o oarecare forma de masa si "devenea astfel detectabila in momentul mortii prin cantarirea fiintei umane decedate".

Date fiind implicatiile filozofice ale experimentelor doctorului MacDougall, nu este surprinzator faptul ca ele au produs un vuiet urias si ca, pana si astazi se mai vorbeste despre ele. Totusi, munca lui nu a mai fost nicicand repetata, iar respingerea ei imediata de catre comunitatea medicala nu inseamna nimic altceva decat ca foarte putina atentie, formal, a fost directionata spre aceste rezultate de pionierat.

Cred ca este dificil sa denumesti sau sa cantaresti sufletul, insa este un exercitiu de imaginatie frumos.

Daca as incerca o definitie personala, sufletul este acea constiinta care imi este cel mai lesne sa o numesc un observator al tuturor rolurilor pe care le jucam, al tuturor actiunilor noastre, ce simte pulsul vietii.

Ori de cate ori doresti sa cantaresti masura in care ceva iti foloseste sau iti prisoseste, indreapta-ti atentia catre inima si observa daca aceasta mai degraba se strange sau se dilata. Si astfel vei gasi raspunsul mereu in inima ta...

Cum ar fi daca ar fi sa dai un nume celor "21 de grame"a din sufletul tau?

Este greutatea dragostei pe care nu ai marturisit-o niciodata, desi stii ca e acolo?

Este greutatea viselor nerealizate?

Este greutatea impacarii cu sine si cu lumea, asa cum este ea?

Este greutatea veseliei pe care ai adus-o in inima celor din jur sau a unei tristeti pe care ai purtat-o mereu cu tine?

Ce porti cu tine mereu, indiferent de stimulii din jur?

In categoria La psiholog

Tag-uri suflet impacare spirit dualitate