De ce nu mai avem timp?

De ce nu mai avem timp?

Miercuri, Septembrie 13, 2017

"Ce se intampla cu timpul care nu este trait?"

Am gasit aceasta intrebare in ultima carte al lui Eric Emmanuel Schmitt, autor pe care il indragesc tare. In "Noapte de foc" am inteles si de ce, insa nu voi dezvalui aici motivul, in ideea ca astfel ii voi face curiosi pe cat mai multi dintre voi sa descopere singuri.

Intrebarea insa a ramas pentru mine subiect de meditatie in ultimele zile.

Timpul....

Avem impresia ca stapanim timpul, dar adesea se dovedeste ca el a devenit stapanul dupa care ne ordonam viata.

Cand suntem tineri, ne gandim ca "avem tot timpul inainte "pentru a trai la un moment dat toate acele lucruri pe care le amanam acum.

Va veni un timp pentru odihna, pentru relaxare, pentru meditatie, pentru ca acum avem alte prioritati care " in timp" se dovedesc false valori sau "timp irosit".

Si iata cum timpul, acest fidel insotitor de drum devine elementul subtil care coordoneaza aspectele importante din viata noastra si le prioritizeaza, le delimiteaza, le defineste.

Personificat, am putea spune ca timpul este asistentul nostru personal invizibil. Ne spune cand " este timpul potrivit", cand " expira timpul" sau sa avem rabdare ca " este un timp pentru toate".

Ma intreb: "Ce traieste dincolo de timp?"

Si singurele raspunsuri care imi vin in minte sunt de ordin emotional.

Sentimentele sunt "dincolo de timp" , la fel si trairile care fac ca " timpul sa fie de calitate". Cand suntem constienti de ceea ce traim, "timpul sta pe loc".

Atunci cand traiesti intens clipa, simti ca "fuge timpul"....

Tu cand ai oprit ultima data timpul? ...Eu l-am oprit deseori atunci cand m-am indragostit.

Spunem in acest secol XXI ca "nu avem timp", lucrurile se intampla prea repede. Oare nu mai avem timp sau am "pierdut notiunea timpului" pentru ca am uitat sa il pretuim?

Uneori m-as certa cu timpul. L-as intreba de ce "fuge" asa?

Posibil ca mi-ar raspunde ca a fugit odata cu mine, ca a obosit sau ca nu i-am dat "timp" sa respire. Ca are nevoie de odihna. Sau ar putea sa imi spuna ca " timpul a stat pe loc" in acel moment in care am uitat de el si l-am trait pur si simplu.

Ce se intampla cu timpul care nu este trait?

Mi-a raspuns un baietel de sase ani. Ce nu traiesti acum, traiesti altadata. El mi-a spus ca "timpul e un cerc".

Eu as fi dorit sa ii raspund ca timpul nu exista, ca oamenii l-am inventat. "Intre timp" insa a prins viata si viata noastra in el.

Tu ce faci cu viata ta si cu timpul care ti-a fost dat?

Cum il traiesti?

In categoria La psiholog

Tag-uri planificare timp meditatie