Fata in fata cu frica

Fata in fata cu frica

Luni, Ianuarie 19, 2015

Toti avem temeri mai mici sau mai mari, unele pe care le putem gestiona si altele de care ne ferim poate o viata intreaga.

O viata fara frici este o viata care iti ofera multa libertate de a fi si mai multa libertate de actiune.

Probabil ca ai observat si tu cum se simte frica la nivel fizic: parca este ceva care te stange, te paralizeaza, te imobilizeaza.

Fara acest corset al temerilor descoperim o alta dimensiune a vietii, libertatea si puterea care zac in interiorul fiintei umane.

Merita sa te intrebi din cand in cand: Ce ai face daca nu ti-ar fi frica? In felul acesta, poti descoperi adevaratul tau potential care este inhibat de temeri si convingerile tale limitatoare.

Imagineaza-ti ca ai fost inchis intr-o colivie a temerilor si terorilor si ca dintr-o data usa se deschide si poti zbura.

Este adevarat ca prima data apare din nou teama- ce e dincolo de colivie, oare pot zbura, stiu cum sa fac acest lucru? Daca voi cadea si ma lovesc?...

Singura modalitate de a dobandi putere si libertate personala este sa iti infrunti temerile.

In general exista doua abordari in acest sens: expunere treptata sau confruntare directa. Sa luam exemplul fricii de apa: expunerea treptata inseamna sa faci o scalare a situatiilor de care iti este cel mai teama si apoi sa incepi sa le confrunti pas cu pas. Sa pui intai picioarele pana la glezne in apa, apoi pana la genunchi, pana la solduri, sa incepi sa te acomodezi cu apa, apoi sa dai din maini, din picioare, si intr-un final sa incepi sa inoti.

Confruntarea directa presupune sa iti iei curaj si sa te arunci direct in apa, in ideea de a mobiliza cat mai multe resurse in situatia de criza declansata astfel in mod voit.

Parerea mea este ca sunt momente in viata cand se potriveste varianta confruntarii directe si momente in care e indicata expunerea treptata, in functie atat de evolutia persoanei, cat si de context. Uneori exista riscul ca o confruntare prea periculoasa sa creeze neincredere si sa adanceasca sentimentul de teama, la fel cum exista situatii in care pasii marunti catre rezolvarea unei probleme sunt doar o amanare.

Este clar ca avem cu totii fel de fel de temeri, insa eu descopar ca a ma provoca singura in mod constant e o metoda eficienta de a ma imbunatati si de a crea situatii care sa grabeasca si sa sustina necontenit procesul meu de invatare si dezvoltare personala.

Imi amintesc ca am citit in una dintre cartile lui Jacques Salome o recadrare fanstastica a ceea ce insemna frica. El spune ca in spatele oricarei frici exista o dorinta.

In diverse situatii am inceput astfel sa caut dorinta, intentia pozitiva a fricii ce aparea. In modul acesta imi directionam mintea catre gasirea unei solutii, indepartand astfel si emotia care ma constrangea sa actionez asa cum imi doream. Putem spune ca in acest mod scoatem lentilele care ne paralizeaza la nivel emotional prin frica si luam lentilele rationale care directioneaza energia catre cautarea de solutii pentru a ne indeplini dorinta ascunsa.

Incepeti prin a face o lista cu temerile voastre, de la cele mai banale la cele mai profunde. Descoperiti care este dorinta din spate si gasiti modalitatile prin care sa impliniti treptat, sau direct dorintele care anima viata!

Care este miza? O viata libera.