Fata in fata cu umbra ta

Fata in fata cu umbra ta

Duminica, Martie 29, 2015

Oamenii sunt plini de surprize si se intampla adesea sa observam comportamente inedite si neasteptate la semenii nostri.

Relatiile umane se bazeaza pe predictibilitate, avem nevoie sa stim la ce anume sa ne asteptam de la cei din jur. Comportamentele oamenilor sunt in mare masura predictibile in urma repetarii si intaririlor, daca observam ca un lucru functioneaza si obtinem beneficiile asteptate de noi, il vom repeta.

Sunt multe comportamente repetitive intr-o zi: ne trezim aproximativ la aceeasi ora dimineata, mergem in aceleasi locuri, facem lucruri cunoscute, intalnim aceeasi oameni, avem un anumit mod de a gandi, de a vorbi si de a fi contant si repetitiv.Aceste sunt lucrurile pe care noi am invatat ca ne ajuta sa primim recompensele dorite.

In situatii speciale, apar comportamente desavarsite, neasteptate, neobisnuite.

Se poate intampla ca o persoana care are anumite principii foarte clar definite sa le incalce uneori in mod flagrant.

De exemplu, o persoana care sustine ca este foarte onesta sa comita la un moment dat un furt, sau o persoana care este de obicei buna si obedienta, sa protesteze cu toata forta.

Oameni care sunt piosi pot comite crime si cei mai neleguiti dintre noi pot savarsi acte eroice, insa cum este posibil asa ceva?

Raspunsul este ca actioneaza umbra.

Conceptul de umbra a fost creat si definit de C. G. Jung si desemneaza acea latura din inconstientul nostru care cuprinde tot ceea ce ne rusineaza, tot ceea ce dorim sa ascundem. Toate dorintele si emotiile ce nu se incadreaza in idealul nostru de personalitate ajung sa constituie umbra.

Jung spune ca nu exista umbra fara soare si nici umbra fara lumina constiintei.

Astfel, umbra se refera la acea parte din noi care se modifica in mod constient si se schimba in lumina constiintei ego-ului nostru. Cu cat cautam mai mult lumina, cu atat umbra devine mai densa.Cu cat dorim sa fim mai perfecti din punct de vedere social, cu atat umbra noastra este mai densa.

Cazul unor calugari sau reprezentanti ai bisericii care comit cele mai reprobabile comportamente este un exemplu.

Umbrei i s-a dat de-a lungul timpului mai multe denumiri: latura intunecata, alter Ego, sinele inferior, celalalt, dublul, geamanul, sine reprimat, id. Vorbim despre intalnirea cu demonii nostri, despre lupta cu diavolul, despre coborarea in lumea de dedesubt, despre noaptea intunecata a sufletului.

Construirea umbrei se desfasoara in paralel cu dezvoltarea Ego-ului si cu normele sociale care ne modeleaza. Pastram ca si comportamente ceea ce vedem ca este dorit si alte instincte, porniri sau comportamente le lasam in umbra.

Poetul si scriitorul Robert Bly numeste umbra- “ sacul lung pe care-l taram in spatele nostru”. “ Pana la 20 de ani ne petrecem viata hotarand ce parti din noi insine sa punem in acel sac. “ spune Bly “ iar restul vietii ni-l petrecem incercand sa le scoatem de acolo”.

“Ce preferi sa fii, intreg sau bun?", a intrebat Jung, cel care a acordat o atentie speciala lucrarii de integrare a umbrei, sugerand ca aceasta era o initiere in viata psihologica. Unii pot prefera sa creada despre sine ca sunt totalmente buni sau rai. Adevarul despre noi oamenii este ca suntem fiinte complete care scot la lumina ceea ce vrem sa aratam si dorim sa fie real.