10 studii de psihologie pe care orice parinte ar trebui sa le stie

10 studii de psihologie pe care orice parinte ar trebui sa le stie

Joi, Decembrie 14, 2017

Unul dintre motivele pentru care sa fii parinte este un job imposibil este ca toata lumea iti da sfaturi. Multe din ele sunt inutile si doar ne fac viata grea. Este impresionant faptul ca am reusit sa ajungem pana aici!

Lasam deoparte moda exemplelor de acum 100 de ani si a superstitiilor date la intamplare, si ne bazam pe 10 din cele mai recente studii psihologice pe care fiecare parinte ar trebui sa le stie:

1. Parintii sunt mai fericiti decat cei care nu sunt parinti

In ultimii ani, unele studii au sugerat ca placerea de a avea copii este depasita de probleme. Ha, isi spun parintii in secret. Stiam eu!

Nu va grabiti.

Noile cercetari au descoperit ca in general, parintii se simt mai bine decat non-parintii in fiecare zi si isi iau mai multa placere din a le purta de grija copiilor decat din alte activitati. (Nelson et al.,. 2013).

Tatii, in mod deosebit, isi deriva nivele inalte de emotii pozitive si fericire de la copii.

2. Sa pui copilul pe primul loc, merita

Subliniind placerea de a avea copii, cercetarile descopera ca atitudinea de centrare pe copil este benefica. Un studiu facut de Ashton-James et al. (2013) a descoperit ca parintii care s-au centrat cel mai mult pe copil erau mai fericiti si aveau mai mult sens in viata.

Activitatile de ingrijire ale copiilor au fost asociate cu un sens mai autentic si cu mai putine sentimente negative.

"Aceste descoperiri sugereaza ca, acordand mai multa atentie si grija, simtim mai multa implinire si fericire. Din aceasta perspectiva, cu cat parintii se implica mai mult in bunastarea copiilor lor si se centreaza pe fericirea copilului, cu atat vor fi mai fericiti si, faptul de a fi parinte va avea mai mult sens. " (Ashton-James et al., 2013)

3. Parentingul tip elicopter ar putea fi depresiv

Ca si multe alte lucruri in viata, exista o linie fina intre a ingriji si a rasfata, mai ales cand copiii au crescut. Schiffrin et al. (2013) au intrebat 297 de elevi despre comportamentul parintilor lor si cum s-au simtiti legat de asta.

Studiul a gasit legaturi intre parentingul de tip elicopter si un nivel augmentat al depresiei, precum si un grad mai mic de autonomie si competenta.

"Parintii ar trebui sa tina minte ca implicarea lor poate afecta dezvoltarea copilului si sa-si adapteze stilul de parenting atunci cand simt ca cei mici devin prea dependenti de ei." (Schiffrin et al., 2013)

4. Evitati disciplina stricta

Aproximativ 90% din parintii americani recunosc ca au folosit cel putin o data disciplina verbala stricta cu copiii lor, cum ar fi sa le vorbeasca urat sau sa injure.

Atentie insa, acest lucru in loc sa ajute adolescentul sa ramana aliniat, exacerbeaza problema.

Un studiu de 967 familii americane a descoperit ca disciplina verbala aparuta la varsta de 13 ani a prezis un comportament mai rau in anul urmator. (Wang et al., 2013).

Si nu a ajutat faptul ca parintii aveau o legatura puternica cu copiii lor.

Conducatorul studiului a explicat:

"Se crede ca disciplina dura nu are consecinte daca exista o legatura puternica copil-parinte, pe care adolescentul o va intelege gen "o face pentru ca ma iubeste". Este inteleasa gresit pentru ca afectiunea parintilor nu a redus efectele disciplinei verbale dure. Deci, disciplina verbala dura dauneaza in orice forma."

5. Ore de culcare regulate

Orele de culcare regulate conteaza cu adevarat pentru creierele in dezvoltare ale copiilor. Cercetatorii au urmarit 11.000 copii de la 3 la 7 ani pentru a masura efectele orelor de culcare asupra functiei cognitive. (Kelly et al., 2013).

Cercetatorii au descoperit ca "orele neregulate de somn de la 3 ani au fost asociate cu scoruri mai scazute in citire, matematica si consiinta spatiala, atat la fete cat si la baieti, sugerand ca la aceasta varsta dezvoltarea cognitiva este foarte sensibila."

6. Faceti treburile casei impreuna

O proba importanta pentru parintii este cine face treburile casei. Un truc pentru a atinge satisfactie in casnicie este sa faceti treburile casei impreuna. Cand partenerii isi fac treburile in acelasi timp, indiferent cine ce face, ambele persoane sunt satisfacute cu impartirea muncii. La fel se intampla si in cazul copiilor. (Galovan et al., 2013).

7. Limitati vizionarea TV-ului si timpul pe net

Academia Americana de Pediatrie recomanda nu mai mult de 2 ore pe zi la TV, dupa varsta de 2 ani, si deloc inainte de acea varsta.

Un studiu recent care a urmarit aproape 2000 de copii canadieni de la nastere a descoperit ca o ora in plus de TV la varsta de 2,5 ani a prezis o performanta mai scazuta mai tarziu cand au ajuns la gradinita. (Pagani et al., 2013).

Cu cat au depasit copiii aceasta recomandare la varsta de 2,5 ani, cu atat mai rau era vocabularul, abilitatile motorii si matematica la varsta de 5 ani.

8. Sportul stimuleaza performanta scolara

Copiii sunt tot mai sedentari si sportul/miscarea este un mod excelent de a stimula puterea creierului, cat si alte multe beneficii. Un studiu nou pe copii de 11 ani a descoperit ca exercitiul moderat este asociat cu performante academice crescute in Literatura, Matematica si Stiinte. (Booth et al., 2013).

Aceste efecte ale miscarii au fost vazute si in examenele de la 16 ani. Interesant a fost ca rezultatele la stiinta in cazul fetelor a fost cel mai evident in urma sportului.

9. Pericolele de a fi o mama mult prea dedicata

Unele femei spun ca sa ingrijesti copiii este mai stresant decat sa lucrezi 8 ore. Exista legaturi clare intre ingrijirea copilului si stres si vinovatie.

Cum separam asta de cercetarile care spun ca cei mici ne umplu viata cu bucurie si sens in viata? Poate sa depinda de atitudinea parintilor in special, fiindca a fi o mama "prea dedicata" poate fi daunator.

In studiul lor de 181 de mame ale copiilor sub 5 ani, Rizzo et al. (2012) au descoperit ca mamele care sustineau ideea ca cei mici sunt sacri si ca ele sunt parinti mai buni decat barbatii, au fost mai predispuse la depresie si au experimentat mai putina satisfactie de la viata.

Da, ingrijiti-va copiii, dar nu va sacrificati propria sanatate mentala.

10. De ce fratii sunt atat de diferiti?

Conform unui studiu condus de Plomin and Daniels (1987), fratii au in comun exact ce au doi straini fara legatura intre ei.

Este ciudat dat fiind ca 50% din codul genetic este identic. Raspunsul nu se afla in gene, ci in mediul in care cresc copiii.

Fiecare copil are:

  • o relatie diferita cu parintii
  • o relatie diferita cu fratii/surorile lor
  • prieteni diferiti si experiente diferite la scoala samd

Si toate aceste diferente se aduna pentru a face o ne-asemanare remarcabila intre frati, deseori atat de puternica incat daca nu ar semana, nu ai stii ca sunt rude. Toate astea inseamna si ca strategiile parintilor pot sa functioneze la unul, dar nu si la celalalt.

Inca o provocare pentru parinte!