Moduri in care sa te apropii de copilul tau chiar azi

21 de moduri in care sa te apropii de copilul tau chiar azi

Joi, Aprilie 06, 2017

"Le priveam cum stau cu capsorul moale in pernele lor, si m-a umplut tristetea. M-am imbatat oare cu zambetele lor si cu rasul lor? Le-am imbratisat sau doar mi-am bifat niste treburi de pe lista mea de azi? Cresc atat de repede! Intr-o zi ma voi trezi si vor pleca de acasa casatorite iar eu ma voi intreba: M-am jucat destul cu ele? M-am bucurat destul de onoarea de a fi parte din viata lor?" - Janet Fackrell

Este parte din job-ul nostru ca parinti sa ne ghidam copiii si sa-i tinem in miscare de-a lungul rutinei zilnice. Dar mult prea des asta inseamna sa punem limite, sa refuzam cereri si sa corectam comportamente.

Uneori putem fi generosi emotional si copilul nu ne percepe ghidarea ca negativa. Dar mai des totusi avem indoiala ca acele interactiuni pozitive si pline de iubire vor compensa totul in relatia noastra cu ei.

De asta conteaza atat de mult sa facem interactiuni pozitive cu copiii nostri.

Cercetarile arata ca avem nevoie de cel putin 5 interactiuni pozitive pentru fiecare interactiune negativa ca sa mentinem o relatie fericita si sanatoasa.

Astefl ca atunci cand suntem zgarciti in a oferi interactiuni pozitive, relatiile se degradeaza si copiii incep sa reziste la indrumarile noastre si sa dezvolte atitudine, fie ca au 2 ani, fie ca au 12.

Viata e ocupata, si nu mai ai nevoie de alte treburi de facut. In schimb de ce sa nu creezi cateva obiceiuri zilnice care sa-ti implineasca relatiile cu copiii?

Dupa 30 de zile orice actiune devine obicei si astfel nu mai trebuie sa te gandesti la asta.

Iata ce poti face pentru o relatie mai apropiata cu cei mici:

 1. Joaca-te si imbratiseaza-ti fiecare copil 5 minute la trezire

 2. Ia-ti un minut in plus ca sa stai la micul dejun cu copiii si sa-i intrebi ce asteapta cu nerabdare sa faca mai departe in ziua respectiva

 3. In loc sa tipi la ei ca sa se mobilizeze dimineata, incurajeaza-i cu imagini pe o tabla sau carton cu ei facand fiecare "treaba" si lasa-i sa fie responsabili fara sa le zici nimic. Zambeste si arata tabelul ca sa stie ce are de facut.

 4. Scrie-i biletele de iubire si strecoara-le in cutia cu sandwich.

 5. Jucati-va si faceti activitati distractive in timp ce mergeti spre scoala sau in masina

 6. Nu uita sa-i imbratisezi des si sa le spui "distractie placuta" nu "fii cuminte!"

 7. In timpul zilei gaseste 5 minute ca sa inchizi ochii si sa te centrezi. Organizeaza-te inainte sa parasesti biroul, pentru a lasa cu adevarat munca in urma si a inchide si telefonul. Seara veti poti da tot ce e mai bun din tinefamiliei, nu ce a mai ramas din voi.

 8. Inchide telefonul sau muzica cand esti cu copilul la sfarsitul zilei si asculta ce i s-a intamplat bine sau rau.

 9. Cand copiii incep o cearta, pastrati-va simtul umorului, ascultati ambele parti fara sa tineti cu vreuna si ajutati-i sa gaseasca solutii cu castig la fiecare

 10. Cand vedeti ca cei mici fac scandal din nimicuri amintiti-va ca asta se intampla din cauza stresului, nu din neascultare sau obraznicie.

 11. Ramaneti aproape si fiti compasionali pentru ca ei sa se simta atat de in siguranta incat sa-si poata goli tot bagajul emotional plin de suparari. Veti avea o seara mult mai placuta.

 12. Fiti parteneri la necaz si ajutati-i sa studieze.

 13. Radeti la glumele lor.

 14. Empatizati, indifetrent ce ar spune cei mici. Poate ca actiunea trebuie limitata, dar toate emotiile sunt acceptabile. Cand recunoasteti cum se simte copilul, intariti legatura dintre voi si construiti inteligenta emotionala.

 15. Petreceti 15 minute de timp special cu fiecare copil, doar urmandu-i si oferindu-le iubire. Doar acest obicei si este suficient sa transforme relatia cu un copil. Daca vrea sa foloseasca pernele de pe canapea sa faca o cetate, lasati-i. Sa fie ei directorul si sa va spuna ce sa faceti.

 16. La cina, puneti o intrebare interesanta si dati fiecarui copil timp sa raspunda in timp ce toata lumea asculta.

 17. Faceti o bataie cu perne din cand in cand inainte de ora baii.

 18. Ascultati cu compasiune povestile lungi despre colegii din clasa, fara sa dati sfaturi la orice problema.

 19. Aveti rabdare.

 20. La ora culcarii empatizati si pastrati-va simtul umorului chiar si atunci cand nu vrea sa se culce. Calmati-va si nu va lasati frustrati, reconectati-va cu ei si profitati cu caldura de aceste momente pentru a-i inveli si a-i mangaia.

 21. Bucurati-va de seara pentru a citi povesti inainte de culcare, pentru a le mirosi parul si a le simti caldura corpului. Trimiteti-i la culcare cu sentimentul ca totul este in regula in lumea lor. Ramaneti cu fiecare copil in pat cateva minute pe intuneric, doar imbratisandu-i cu dragoste si spunandu-le ca sunteti cei mai norocosi parinti.

Mult timp consumat? Bineinteles. Nu puteti face asta zilnic cu fiecare copil. Dar majoritatea acestor practici nu iau mult din zi, ci doar o fac sa fie mai usoara.

Si cand creati asemenea obiceiuri, copiii coopereaza mai mult, se cearta mai putin, si vor sa va urmeze indrumarea. Va intariti si indulciti relatia, zilnic. Si cand va ajunge la perioada adolescentei, copilul va fi deschis la influenta parintilor si poate chiar sa ceara sfaturi. Si asta e mult mai bine decat bani in cont.