Activitati pentru dezvoltarea copilului

Activitati pentru dezvoltarea armonioasa a copilului

Miercuri, Mai 03, 2017

Dezvoltarea fizica, abilitatile motoriii fine si grosiere, echilibrul si coordonarea ochi-mana, sunt necesare pentru multe sarcini, de la scriere la atletism.

Cand copilul este implicat in activitati fizice, el solicita si angreneaza multe parti ale creierului. Astfel, el isi faciliteaza dezvoltarea creierului, prin oferirea de si mai mult oxigen. Chiar si exercitiile pentru muschii mici cum ar fi jocurile cu degetele stimuleaza cresterea creierului, asadar iata cateva exercitii pe care le puteti face oricand cu cei mici:

Faceti baloane de sapun

De la 12 luni in sus, puteti lasa pe cel mic sa prinda baloanele pe care le faceti. Copiii considera baloanele ca fiind fascinante, iar vanatul si spartul lor poate fi foarte distractiv. Puteti folosi o bagheta mare si apoi una mai mica ca sa inteleaga diferenta intre dimensiunile baloanelor.

Acest joc stimuleaza simturile celui mic, iar miscarile corpului ajuta la antrenarea abilitatilor motorii grosiere.

Rostogolirea mingii

Tot de la 12 luni in sus, puteti folosi o minge cu dimensiuni potrivite pentru ca cel mic sa o poata duce cu ambele maini. Asezati-va fata in fata la cativa metri distanta si rostogoliti mingea usor spre copil, incurajandu-l sa o rostogoleasca inapoi spre dvs. Indepartati-va de cel mic cand vedeti ca trimite mingea tot mai bine si puteti varia jocul facand mingea si sa sara spre el in loc sa se rostogoleasca.

Acest joc il invata pe copil sa fie constient de corp, dezvolta abilitati motrice grosiere si de concentrare.

Cursa de obstacole cu perne

Faceti un circuit cu perne si animale de plus si incurajati-l pe cel mic sa se taraie sau sa mearga spre voi inlaturand pernele si obiectele din cale. Puteti folosi perne de toate dimensiunile, culorile si texturile. Faceti cursa mai interesanta si folositi cutii de carton prin care trebuie sa treaca.

Acest joc ajuta la dezvoltarea abilitatilor motorii grosiere, a constiintei propriului corp si a echilibrului.

Jocuri de echilibru

De la 2 ani in sus, puteti folosi o scandura mai subtire din placaj de lemn sau puteti merge la un loc de joaca unde au asa ceva. Tineti-l pe cel mic de mana si ajutati-l sa parcurga distanat pe acea scandura. Lasati-l si singur daca are incredere ca o poate face singur. Acest joc dezvolta simtul de echilibru al copilului si coordonarea ochi-picior.

Dezvoltarea senzoriala

Expunerea copilul la o serie de stimuli senzoriali (imagini, sunete, gusturi si atingere) stimuleaza cresterea creierului in multe feluri. Aratati-i celui mic culori, puneti-l sa asculte muzica si limbaj, si dati-i diverse lucruri pe care sa le miroasa, sa le guste si sa le atinga. Diferentierea sunetelor il pregateste sa faca diferenta intre sunetul literelor. Cand invata sa faca diferenta intre obiectele similare el se pregateste si sa recunoasca alfabetul.

De exemplu o calatorie prin gradina poate face un copil sa simta textura diferitelor frunze si alte obiecte gasite prin gradina, gen pietre, trunchiul copacilor si asa mai departe. Lasati-l sa miroasa si florile si alte lucruri care au un miros puternic. Examinati marimile, formele si culorile lucrurilor din gradina si lasati pe cel mic sa vada ce mai este prin sol. Puteti folosi si o lupa daca e nevoie ca lucrurile sa fie mai vizibile. Asigurati-va ca descrieti ceea ce vede, simte si miroase.

Joaca de-a spionii

De la varsta de 2 ani si jumatate si in sus va puteti juca acest joc in care ii spuneti celui mic ca vedeti un obiect mare, ajutandu-l cu diverse detalii despre obiect. Invatati-l mai intai cum se joaca aratand obiectele la care va referiti si apoi exersati. Acest joc distractiv nu numai ca il face pe copil sa se gandeasca la obiectele din jurul lui dar ofera si parintilor ocazia de a-i invata pe copii cuvinte noi in vocabular.

Cartea pentru atingere

Adunati piese de carton si legati-le ca sa faceti o carte. Lipiti bucati de obiecte cu diferite texturi, gen chibrit, nasture etc, apoi puneti eticheta cu descrierea texturii. De exemplu puteti utiliza un material moale si sa-i puneti eticheta de "moale", o hartie de smirghel cu eticheta de "dur", un pic de gel si sa-l numiti "lipicios" etc. Alte obiecte pot include vata de bumbac, pene, satin, catifea si altele.

Cititi aceasta carte, atingeti-o si distrati-va cu cel mic.

Dezvoltarea abilitatilor

Cand se invata noi abilitati, fiecare miscare trebuie repetata iar si iar pentru a intari circuitele neuronale.

De la 1 an jumate si mai sus, colectionati haine si obiecte la care se pot inchide usor nasturii, fermoarele, capsele etc. Aratati celui mic cum sa foloseasca aceste obiecte, cum sa le deschida si sa le inchida. Lasati-l pe copil sa faca singur. Incurajati-l cu blandete. Cand reuseste laudati-l si imbratisati-l pentru efortul lui.