Bataia: 7 lucruri importante despre disciplina fizica

Bataia: 7 lucruri importante despre disciplina fizica

Joi, Aprilie 06, 2017

1. A-ti onora parintii nu inseamna sa faci exact ce au facut ei.

Parintii si bunicii nostri au acceptat multe lucruri pe care noi nu le mai acceptam azi: fumatul si bautul in sarcina, anunturi de job-uri gen: "barbat, am nevoie de ajutor." Si asa mai departe. Am ajuns sa vedem ca multe din credinte si din traditii sunt gresite, si pe buna dreptate le respingem. E posibil sa ne iubim parintii si sa le respectam traditiile. E posibil sa acceptam ca ei doar faceau ce credeau ca e mai bine la vremea respectiva.

2. Lovirea copiilor ii invata ca noi adultii asa facem dreptate.

Parintii sunt fizic mai mari si mai puternici decat copiii. Ei stiu si mai multe decat copiii si pentru ca creierele lor sunt pe deplin dezvoltate, sunt capabili de un control de sine mai puternic. Cand un parinte incearca sa'si faca copiii sa se poarte mai bine lovindu'i, acel parinte ii spune ca a lovi persoane care sunt mai mici si mai vulnerabile decat tine este un mod acceptabil de a obtine ce doresti de la ele. De ce ar fi o surpriza cand acel copil ii bate pe copiii mai mici la scoala sau ajung sa isi bata copii sau sotiile.

3. Adultii in mod frecvent isi ies din fire cand lovesc copiii.

Dandu-ti permisiunea de a disciplina fizic copiii te pui in riscul de a deveni un abuzator. Adrian Peterson nu este un caz izolat de persoana care si-a pierdut controlul in timp ce folosea disciplinarea fizica. Ca adulti, ajungem de multe ori acasa frustrati, obositi si furiosi. Nu avem rabdarea pentru a intelege ce au mai pus la cale copiii. Odata ce incepi sa lovesti copilul care te calca pe nervi, vei experimenta o enorma usurare. Si acea eliberare placuta te poate face sa lovesti si mai mult, si mai tare.

Peterson admite ca a depasit linia. De ce ati crede ca voi nu?

Probabilitatea este ca veti trece linia. Destul de curand va veti da voie sa loviti copilul si pentru cea mai mica infractiune fiindca veti deveni dependenti de acea eliberare rapida din lovirea unei alte persoane fara aparare. Si nu veti recunoaste faptul ca va loviti copilul pentru ca asta va face sa va simtiti bine.

4. Lovirea copiilor poate opri comportamentul lor neadecvat dar ii va afecta si la fel va afecta si relatia cu ei pe termen lung.

Lumea de obicei uita de cantiatea enorma de cercetari care arata ca lovirea copiilor ii transforma in persoane cu resentimente, furioase, si cu probleme emotionale si psihologice la varsta adulta. O meta'analiza imensade studii a descoperit ca cu cat copilul primeste mai multa pedeapsa fizica cu atat sunt mai devianti in comportament fata de parintii si persoanele autoritare din viata lor. La fel, cu atat mai slabe relatiile cu parintii lor, cu atat mai probabil isi lovesc partenerul sau partenera si sa sufere de probleme de sanatate mentala ca anxietate, depresie si abuz de substante- si cu atat mai putin vor empatiza cu ceilalti sau vor internaliza norme de comportament moral.

O persoana rationala isi schimba credintele cand realitatea pare sa contrazica acele credinte. Datele arata ca pedepsirea trebuie sa fie adaptata varstei si folosita numai cand e cazul. Lovituri usoare la fund sunt acceptabile la copii intre 2-6 ani, copiii mai mari ar trebui disciplinati in mod non-violent, iar parintii cu probleme de furie sau tendinte abuzive ar trebui sa evite disciplina fizica total. Conform statisticilor nationale, aproape 125.000 copii au fost victime ale abuzului fizic destul de serios ca sa necesite ingrijire medicala in 2012, iar 42% din acele victime aveau sub 6 ani.

5. Este ilegal sa lovesti copiii in peste 30 de tari in intreaga lume.

De ce ar trebui sa fim atat de inapoiati in gandire si sa nu credem ca agresivitatea impotriva copiilor va genera tot agresivitate pe termen lung? Daca a lovi copiii este modul sigur de a reduce crimele si de a promova comportamentul pozitiv, atunci de ce avem atatea inchisori? Si totusi, 8 din 10 persoane de culoare si 7 din 10 persoane albe au fost de acord cu pedeapsa fizica a copiilor. Vestea buna este ca acelasi studiu care arata in 1986 ca 84% din persoane erau de acord, arata ca a scazut la 70% in 2012.

6. Exista metode mai eficiente de a obtine comportamentul pe care il doresti.

Sa presupunem ca tu ca parinte esti mai interesat sa iti modelezi copiii decat sa folosesti pedeapsa fizica ca sa te eliberezi de propria furie si frustrare. Simplul fapt de a te vedea cat de furios esti e de obicei inspaimantator pentru un copil. Nu trebuie sa multiplici frica devenind fizic. E mai simplu sa spunem asa: "Daca faci x, vei fi pedepsit, daca faci y, vei fi recompensat. Care varianta alegi?"

Atata timp cat comportamentele si consecintele sunt specifice si clare, aceasta abordare este un mod foarte eficient de a modela comportamentul. Permite copiilor sa simta ca au un anumit grad de control asupra a ceea ce se intampla cu ei si ii invata sa caute si sa ia in vedere optiuni. Functioneaza chiar si cu copiii care fac totul in opozitie- in mod particular sunt mai neascultatori si greu de controlat.

Asa ca faceti-va o favoare: folositi-va creierul pe deplin dezvoltat de adult ca sa gasiti modalitati istete, non-violente de a-i face pe copii sa faca ce doriti.

Copyright Dr. Denise Cummins Septembrie 19, 2014