Cum diferentiezi nevoile si dorintele copiilor?

Cum diferentiezi nevoile si dorintele copiilor?

Duminica, Ianuarie 11, 2015

Meseria de parinte este cea mai solicitanta din lume pentru ca ai o responsabilitate uriasa in crearea unei personalitati si a unui destin. In procesul de faurire si cizelare a oamenilor, astazi asistam deseori la situatii in care rolul de parinte/copil sunt inversate si avem impresia ca mai degraba copiii sunt cei care traseaza limite si hotarasc in locul parintilor ce si cum sa faca anumite lucruri.

Acest mod de relationare este o consecinta a lipsei timpului petrecut de parinti impreuna cu copiii si o compensare a faptului ca parintii in societatea contemporana implinesc mai mult dorintele copiilor decat nevoile acestora.

Prin ce se diferentiaza o dorinta de o nevoie?

Conform piramidei lui Maslow, avem nevoi de baza- fiziologice, de securitate, de apartenenta, de recunoastere si de autorealizare.

Orice copil are aceste nevoi denumite in continuare generic- fiziologice, emotionale, afective si relationale.

Nevoile relationale conform metodei ESPERE sunt:

  • nevoia de a spune ( de a ne exprima)
  • nevoia de a fi ascultat
  • nevoia de a fi recunoscut ( asa cum sunt eu, nu cum doreste sa fiu mama/tata)
  • nevoia de a fi valorizat ( pentru ceea ce fac bine/ pentru ceea ce nu fac bine)
  • nevoia de intimitate
  • nevoia de a influenta mediul
  • nevoia de a crea si de a visa

Dorintele sunt in schimb lucruri care le putem avea fara a implini neaparat o anumita nevoie, iar aceasta lista de dorinte este evident mult mai lunga. Astfel, un copil are nevoie de imbracaminte pentru a fi in siguranta, insa faptul ca doreste haine numai de la firmele X si Y este deja o dorinta.

In nevoia de influentare a mediului, e posibil ca un copil sa doreasca sa construiasca un castel de nisip. Daca doreste sa construiasca acel castel doar cu anumite persoane, doar pe o anumita plaja sau cu anume ustensile, acestea sunt deja dorinte.

In ziua de astazi in care timpul este limitat si parintii sunt adeseori ei insisi confuzi in legatura cu realizarea si satisfacerea nevoilor versus dorintelor personale, pare mai simplu sa indeplinesti dorinte decat nevoi. Este mai usor sa cumperi o bluza de firma decat sa iti faci o ora in program pentru a fi prezent si a-ti asculta copilul. Este mai usor sa cumperi un cadou sotiei si apoi sa te retragi la birou sau sa pleci cu baietii decat sa ii comunici ceea ce simti vis-a-vis de ea, de relatie sau asteptarile pe care le ai.

Implinind nevoile relationale ale copilului si ale noastre ca adulti, crestem viata si energia, frumusetea umana si relationala, pe cand in momentul in care mai degraba implinim dorinte, crestem persoana si Ego-ul.

De altfel, oamenii renunta usor la dorinte daca nevoile lor le sunt indeplinite. Multi copii ar renunta la jucarii pentru a petrece timp de calitate cu parintii lor, caci esentialul in viata se rezuma la mult mai putin decat ne straduim cu totii sa agonisim.

Ceea ce ne face fericiti este de regula gratis si se obtine prin atentie si iubire.