Cum iti protejezi copilul de bullying

Cum iti protejezi copilul de bullying

Duminica, Decembrie 17, 2017

Cu ce sa incepem? Cu faptul ca nici un parinte nu isi doreste sa auda ca cel mic este batjocorit la scoala sau ca ii este frica sa se intoarca in clasa din cauza unor copii mari si rai. Folositi aceste recomandari din timp pentru a evita situatiile stresante pentru copil si pentru a preveni starile de anxietate si depresie la care se poate ajunge.

Invata-l pe copil cum sa ignore batjocura altora

Cei care fac bullying actioneaza cand adultii nu sunt prezenti. Astfel ca daca copilul a fost deja luat in ras, ar trebui sa evite holurile nesupervizate, baile, si zonele de joaca. Sa stea in fata statiei de autobus, sa stea inconjurat de persoanele din cantina sau in zonele de luare a pranzului amenajate sunt toate strategii bune de evitare.

Nu ezitati sa interveniti

Jobul tau ca parinte este sa iti protejezi copilul. Asta inseamna ca pe langa faptul ca trebuie sa-l invatam pe copil sa se apere singur, va trebui sa o sunam si pe directoare sau pe profesoara.
Nu dati copilului mesajul ca trebuie sa se descurce singur. Si nu presupuneti ca daca nu exista violenta fizica, nu se simte ranit foarte profund.

In ciuda proverbului ca nu ranesc cuvintele, cele rautacioase si izolarea afecteaza teribil psihicul copilului sau adolescentului. Cercetarile arata ca pot avea efecte negative de durata. Daca scoala nu va poate proteja copilul, ganditi-va la transferarea lui la o alta scoala, sau chiar la o solutie de homeschooling (scoala acasa).

Strategii pentru copii

Iata 6 din cele mai de success strategii pentru a ajuta copii sa se apere singuri, prin amabilitatea expertului in Bullying Michele Borba. Asigurati-va ca-I cititi website-ul pentru mai multe informatii.

Fiti asertivi

Invatati-va copilul sa faca fata la batjocura stand drept si folosing o voce puternica. Copilul ar trebui sa dea nume comportamentului de agresivitate si sa spuna agresorului sa se opreasca: "Incerci sa ma superi. Opreste-te." Sau "Nu mai face misto de mine. Asta e rautate."

Puneti la indoiala raspunsul

Ann Bishop, care preda despre prevenirea violentei, le spune studentilor ei sa raspunda la o insulta cu o intrebare non-defensiva: "De ce ai spune asta?" sau "De ce ai vrea sa imi spui ca sunt prost/gras si sa imi ranesti sentimentele?"

Folositi "Eu vreau"

Expertii in comunicare sugereaza sa va invatati copilul sa se adreseze agresorului incepand cu "Eu vreau" si sa spuna ferm ce vrea sa fie schimbat: "Vreau sa ma lasi in pace" sau "Vreau sa incetezi sa ma mai superi".

Fiti de accord cu agresorul

Ganditi-va sa va ajutati copilul sa creeze o declaratie prin care sa fie de accord cu agresorul.
Agresorul: "Esti prost." - Copilul: "Da, dar ma pricep la asta."
Agresorul: "Hei, patru ochi!" - Copilul: "Ai dreptate, vad cam prost."

Ignorati

Agresorii adora cand cuvintele lor suparatoare pot sa necajeasca victimele. Asa ca ajutati-va copilul sa gaseasca o metoda de a nu se lasa afectat de catre agresor.

Cei de clasa a 5-a ofera aceste metode testate de copii pentru a-si ignora raufacatorii:

  • "Pretindeti ca sunt invizibili"
  • "Mergeti de acolo fara sa va uitati la ei"
  • "Uitati-va rapid la altceva si radeti"
  • "Aratati ca sunteti complet dezinteresat."
  • "Faceti glume pe seama cuvintelor lor"

Fred Frankel, autorul cartii "Good Friends Are Hard to Find" sugereaza ca victimele sa raspunda inapoi la fiecare cuvant cu o replica, nu sa necajeasca la randul lor. Fiindca copilul le spune agresorilor ca nu le vor permite sa-I necajeasca, chiar daca o fac.

O replica demonstreaza ca nu ne afecteaza cuvintele, o ofensa aruncata la raspuns la alta ofensa arata dimpotriva ca m-am ranit ce a spus cel care vrea sa isi bata joc de mine.