Cum ne pregatim copilul de Noul An Scolar?

Cum ne pregatim copilul de Noul An Scolar?

Marti, August 22, 2017

Ultimele saptamani de vara au inceput sa plece, iar noul an scolar este deja dupa colt. Fie ca abia astepti sa ti se intoarca copiii la scoala, fie ca mai vrei un pic de vacanta, poti sa contezi sigur pe un lucru: intoarcerea la scoala este mereu o mare tranzitie.

Copiii care incep scoala pentru prima oara sau se muta la o noua scoala trebuie sa se descurce cu mari adaptari. Chiar si trecerea la o clasa superioara inseamna mai multe solicitari academice, un nou profesor si un cerc social in schimbare.

Vestea buna este ca un pic de pregatire inainte pot face ca aceste prime saptamani sa fie mai usoare pentru copii, si pentru tine ca parinte. Iata cum:

Asigurati-va ca cei mici sunt familiari cu scoala

Daca a fost la aceeasi scoala si anul trecut, excelent! Trebuie doar sa vorbiti despre diferentele de anul asta:

"Acum ca esti in clasa I, poti sa te joci in parcurile si locurile de joaca ale copiilor mai mari, si poti manca cu cei mari."

"Acum ca esti in clasa a 3-a, vei avea teme in fiecare zi."

"Acum ca esti mai mare, va trebui sa invatam sa trecem strada singuri".

Dar daca acesta este primul an de scoala, atunci sigur veti dori cateva vizite la scoala. Chiar daca exista o orientare formala inaintea de inceperea scolii, incepeti acum facand o vizita la scoala. Daca aveti acces la curtea scolii sau locul de joaca, va fi un mod minunat de a va ajuta copilul sa stabileasca conexiunea cu noua scoala. Daca nu se poate, macar admirati-o prin gard si entuziasmati-va despre ce poate face acolo.

Daca scoala este deschisa, neaparat sa mergeti sa va plimbati prin ea. Daca aveti voie sa trageti cu ochiul in librarie/biblioteca, sau intr-o clasa-doua, apoi sa utilizati baia (ca sa se simta in siguranta si acolo), ati dat lovitura. Nu veti putea merge mai departe in birourile profesorilor insa cu cat vede mai mult copilul cu atat se va simti mai sigur si confortabil, fara teama de necunoscut din prima zi de scoala.

Facilitati stabilirea unei legaturi intre copil si invatatoare sau profesor.

Toti copiii simt nevoia sa se simta conectati cu profesorii lor pentru a se simti confortabili in sala de curs. Pana o vor face, ei nu vor fi pregatiti sa invete. Profesorii cu experienta stiu asta si fac conexiunea emotionala cu elevii lor la inceputul anului scolar. Evident, daca puteti aranja o intalnire pentru ca cel mic sa poata intalni invatatorul/profesorul inainte, faceti-o neaparat. Dar exista multe modalitati in care puteti face copiii sa simta ca deja cunosc profesorul pe care inca nici nu l-au intalnit.

Odata ce aflati cine va primi clasa, incepeti sa vorbiti despre profesor in termeni familiari.

"Cand vei fi in clasa doamnei Popescu, pun pariu ca va fi impresionata de cat de repede faci tu curat. Si sunt foarte sigura ca le citeste povesti la copii! Poate daca-i ducem cartea ta preferata o va citi in clasa! "

Daca gasiti o fotografie de-a doamnei Williams, neaparat puneti-o pe frigider si vorbiti cu drag despre ea.

"Doamna Williams, sunteti o invatatoare excelenta si stiu pur si simplu ca va veti intelege excelent cu David!"

Daca stiti alti copii care au fost in clasa dnei Williams, rugati-i sa-i spuna celui mic care este lucrul care le place cel mai mult la ea.

Tineti minte ca nu prea conteaza ce fel de profesor este defapt dna Williams. Copilul va simti o afectiune fata de ea, iar ea posibil sa raspunda favorabil. Indiferent de situatie, sentimentul de familiaritate il va ajuta pe copil sa se conecteze cu ea.

Facilitati stabilirea unei legaturi cu ceilalti copii.

Copiii sunt intotdeauna emotionati cu noul profesor, dar daca cunosc si alti copii, se vor simti mai relaxati. Daca sunteti noi in oras, faceti un efort special ca sa cunoasteti alti copii din cartier. Aflati oricum ce copii sunt in clasa lui si aranjati o intalnire de joaca pentru a se simti mai conectati intre ei. E bine si daca aranjati ca copiii dvs sa calatoareasca sau sa mearga la scoala cu copii pe care nu-i cunoaste, chiar daca nu sunt in aceeasi clasa.

Practicati sa va luati la revedere.

Pentru multi copii, cea mai mare provocare vine cand trebuie sa-si la revedere de la noi parintii. Simulati mici separari spunand "Ciao" si "Pe curand" si faceti un fel de semn gen o imbratisare sau o fraza gen:

"Eu te iubesc, tu ma iubesti, deci noi ne iubim si mai tarziu ne intalnim!"

Poate veti oferi copilului un obiect pe care sa-l tina ca sa-si aminteasca de dvs si pe care sa vi-l dea la reintalnire. Majoritatea copiilor le place sa aiba poza familiei in ghiozdan.

Aflati cat de mult puteti sa stati cu copilul, daca puteti sa il conduceti in clasa si sa-l predati profesoarei. Daca suspectati ca celui mic ii va fi greu sa se desparta de dvs, vorbiti neaparat cu profesorul si faceti un plan pentru prima zi.

Poate veti citi in fiecare dimineata o poveste si apoi sa predati povestea profesoarei cand va despartiti, astfel ca ea sa-i poata distrage atentia si sa-l faca sa se simta confortabil.

Daca aveti un plan, incepeti prin a explica celui mic ce se va intampla la scoala. Dar nu puneti accent pe despartire, mentineti-va doar pe cat de distractiva va fi ziua.

"In fiecare dimineata noi vom incepe o poveste si pe cand o terminam, ne vom intalni cu dna Williams. O sa ne imbratisam tare tare si ne vom spune ciao pe mai tarziu. Apoi dna Williams te va tine de mana si te va duce la masuta ta, unde poti sa desenezi, apoi sa ai o gustare, sa te uiti la poze, si sa mananci mai tarziu. In fiecare zi cand o sa vin dupa tine abia voi astepta sa imi povestesti ce ai desenat si ce ai mai facut la scoala."