Cum ne protejam copiii de Bullying?

Cum ne protejam copiii de Bullying?

Vineri, Noiembrie 10, 2017

Este o problema din ce in ce mai des intalnita in scoli. Copilul nostru poate deveni tinta batjocurii si al agresivitatii fara sa ne dam seama. El are nevoie de indrumarea noastra pentru a face fata acestor atacuri si pentru a preveni inrautatirea situatiei sale. Mare atentie, caci aceste situatii nu numai ca dauneaza fizic ci si la nivel emotional si social.

Ce putem face ca parinti pentru a ne pregati copilul impotriva bullying-ului?

Sa-i invatam pe copii abilitati sociale de baza

Din pacate agresorii cauta copiii pe care-i percep mai vulnerabili. Daca aveti un copil care este provocat din punct de vedere al abilitatilor sociale, faceti ca prioritate sa va sprijiniti copilul in toate modurile listate in acest articol, pentru a-l face mai putin atractiv batjocurii.

Faceti apoi jocuri de rol acasa, mergeti la locurile de joaca si cunoasteti alti copii sau stabiliti intalniri de joaca. Copiii care au succes in a se integra in grupuri sunt cei care observa primii, si gasesc un mod de a se integra in grup.

Uneori copiii doresc acceptarea de catre grup atat de mult incat ei continua sa stea pe langa grup chiar si atunci cand unul din liderii grupului incepe sa-i trateze urat.

Daca suspectati ca si copilul dvs ar fi vulnerabil, ascultati ceea ce va spune despre interactiunile pe care le are pentru a-l ajuta sa invete sa-si asculte intelepciunea interioara, si lucrati pentru a-i oferi sanse de relatii sanatoase.

Invatati copilul cate ceva despre dinamica fenomenului de Bullying

Cercetarile arata ca agresorii incep cu hartuirea verbala. Felul in care raspunde "victima" la prima agresiune verbala determina daca cel agresat va continua sa fie tinta pentru agresor.

Daca agresiunea ofera agresorului ceea ce isi doreste, adica un sentiment de putere din faptul ca i-a atins punctele sensibile celuilalt copil, agresivitatea va evolua.

Este imperativ sa discutati problema cu fiecare copil inainte sa devina subiectii unor activitati de tip bullying, astfel incat ei sa se poata apara pe ei insisi cand un agresor ii testeaza pentru prima oara.

Faceti jocuri de rol astfel incat copilul sa se simta comfortabil cand raspunde la provocari si batjocura

Jocul de rol ajuta sa-si dea seama cum sa faca fata unei situatii de batjocura. Subliniati ca agresorul vrea sa provoace un raspuns care-l va face sa se simta puternic. Astfel, daca copilul isi arata emotiile si daca vrea sa raspunda atacului, va face exact ceea ce agresorul doreste.

Explicati ca in timp ce poate copilul dvs nu poate controla cine il necajeste, el poate controla propriul raspuns intotdeauna. Asa ca in fiecare interactiune, felul in care va raspunde fie va inflama situatia fie o va dispersa. Copilul dvs trebuie sa evite sa fie "agatat" indiferent cat de tare il va enerva agresorul.

Cea mai buna strategie este intotdeauna sa se mentina propria demnitate, si sa lase ca agresorul sa isi mentina demnitatea. Cu alte cuvinte, sa-ti mentii demnitatea in timp ce te retragi din situatie, nu sa ataci sau sa jignesti cealalta persoana. Pentru a face asta, spuneti pur si simplu ceva calm ca:

  • Stii, o sa ma fac ca nu am auzit acel comentariu.
  • Cred ca am altceva de facut in acest moment.
  • Nu, multumesc.

Apoi, pur si simplu plecati de acolo.

Invatati-va copilul sa numere pana la 10 ca sa ramana calm, sa-l priveasca pe agresor in ochi, si sa spuna una din aceste fraze. Practicati pana cand copilul are un ton puternic si convingator.

Invatati-va copilul ca nu e nici o rusine in a simti teama in fata unui agresor, in a ne indeparta de el, sau in a spune unui adult pentru a cere ajutorul.

Situatiile de batjocura pot sa evolueze iar salvarea mandriei este mai putin importanta decat salvarea vietii.

Invatati copii sa previna batjocura cand o vad

Expertul in bullying, Michele Borba spune ca atunci cand cei care stau in preajma unei asemenea situatii, copii care se afla in apropiere intervin corect, studiile afirma ca ei pot opri agresiunea in primele 10 secunde.

Cele mai bune interventii:

  • Alaturati-va victimei si indepartati-o de pericol
  • Mergeti si stati cu victima
  • Intoarceti victima de la agresiune si duceti-o in cealalta directie spre ajutorul unui adult.
  • Spuneti "arati suparat" sau "te-am cautat", sau "profesoara m-a trimis dupa tine".
  • Cautati ajutor: agresorilor le place audienta.
  • Aduceti ceilalti copii de partea voastra facandu-le cu mana, strigand "avem nevoie de ajutorul vostru".
  • Confruntati-va cu agresorul: "Esti rautacios!" Apoi indepartati-va: "Hai, sa mergem de aici."

Si bineinteles, daca sunteti ingrijorati pentru propria siguranta, strigati dupa o profesoara sau formati 911 de pe mobil.

Cititi si: Metode de a-ti pregati copilul impotriva Bullying-ului