Cum sa construim relatia perfecta cu copilul nostru

Cum sa construim relatia perfecta cu copilul nostru

Joi, Aprilie 06, 2017

Vrei sa fii un parinte excelent? Vrei sa cresti copii cuminti, sanatosi si fericiti? Vrei sa traiesti intr-o casa in care disciplina devine inutila? Secretul este sa creezi o conexiune mai puternica cu copilul tau.

Ce inseamna asta sa creezi o conexiune mai puternica cu copilul tau?

Bineinteles ca iti iubesti copilul si poate ii si spui asta destul de des. Si daca il iubesti nu inseamna ca are nevoie de disciplina? Nu este suficient sa le spunem copiilor ca-i iubim. Trebuie sa punem iubirea noastra in toate actiunile zilnice pentru ca ei sa o simta. Si cand facem asta copiii nostri au nevoie de mult mai putina disciplina.

Ce inseamna sa ne punem iubirea in actiunile noastre?

In mare parte inseamna sa facem conexiunea cu copilul drept cea mai mare prioritate a noastra. Dragostea in actiune inseamna sa dam multa atentie la ceea ce se petrece intre noi, sa vedem lucrurile din perspectiva copilului si sa ne amintim mereu ca acest copil care poate uneori ne scoate din minti este totusi copilul acela pretios pe care l-am primit in bratele noastre cu atata speranta.

Nu presupune asta un consum mare de energie?

E nevoie de mult efort ca sa oferi totul unei fiinte umane dar cand suntem cu adevarat prezenti cu copilul nostru, vom realiza de multe ori ca ne energizeaza si ne face sa ne simtim mai plini de viata. Sa fim apropiati unei fiinte umane cere munca. Dar 90% din persoanele aflate pe patul de moarte spun ca cel mai mare regret al lor este ca nu s-au apropiat mai mult de persoanele din viata lor. Si aproape toti parintii ai caror copii au crescut regreta ca nu s-au putut juca mai mult cu ei cand erau copii.

Cum sa fim pe deplin prezenti? Cand?

A fi prezent inseamna doar a fi atent. Ca si o casnicie sau o prietenie, relatia cu copilul tau are nevoie de atentie pozitiva ca sa poata creste. Atentia inseamna iubire. Ca si gradina noastra, masina, munca, tot ce tine de noi infloreste daca avem grija de ele. Acest gen de atentie necesita timp. Poti sa continui cu multi-tasking in timp ce faci cina, dar secretul unei relatii excelente este un timp dedicat zilnic doar pentru copilul tau.

Cu ce sa incepem?

Incepeti cu o fundatie ferma. Apropierea si conexiunea dintre parinte si copil de-a lungul vietii rezulta din cat de mult se conecteaza parintii cu bebelusii lor, chiar de la inceput. De exemplu, cercetarile au aratat ca tatii care isi iau liber o saptamana sau mai mult de la servici cand se nasc bebelusii lor au o relatie mai apropiata cu copiii la fiecare etapa de viata, inclusiv la adolescenta sau studentie. Este aceasta cauza si efect? Teoreticienii legaturilor de atasament spun ca daca un barbat se conecteaza cu nou-nascutul, cei doi vor fi apropiati pe tot parcursul vietii. Nu este obligatoriu aceasta conexiune cu nou-nascutul ca sa iti dai seama persoana care pretuieste copiii si familia si face astfel ca sa se apropie de-a lungul intregii copilarii.

Toate relatiile cer munca!

Relatiile frumoase intre parinti si copii nu ies de nicaieri, la fel ca si casniciile bune. Biologia ne da doar un start, fiindca am fost programati sa ne iubim copiii ca rasa umana sa nu dispara. Dar o data ce copii cresc noi trebuie sa construim mai departe acea legatura naturala, sau provocarile vietii moderne pot sa o distruga. Ca noroc copiii isi iubesc automat parintii. Atata timp cat nu dam cu piciorul la asta, putem mentine conexiunea puternica.

Stabiliti ca prioritate un timp cu copilul dvs

Sa spunem ca veti avea nevoie sa puneti mult timp la dispozitie pentru a crea o relatie buna cu copilul dvs. Timpul de calitate este un mit pentru ca nu exista un buton de deschis sau inchis. Imaginati-va ca lucrati tot timpul si ati pus deoparte o seara pentru sot, pe care abia l-ati vazut in ultimele sase luni. Va incepe imediat sa isi deschida inima? Putin probabil. In relatii, fara cantitate nu exista calitate. Nu ne putem astepta la o relatie buna cu copilul nostru daca ne petrecem timpul la lucru si copilul sta tot timpul cu prietenii lui. Pe cat de greu e cu presiunile de la servici si viata zilnica, pe atat de important este sa facem rost de timp daca vrem relatii mai bune cu copiii nostri.

E greu sa dai atentie cand alergi incoace si incolo sa faci cumparaturi si sa faci de mancare, dar daca nu asculti cu adevarat, vei rata ocazia de a invata despre copilul tau si el va invata ca tu nu prea ii dai importanta...asa ca nu are rost sa mai comunice cu tine.

In categoria Parenting

Tag-uri copii parinti-copii parinti