Cum sa controlezi iesirile emotionale ale copilului si sa ramai pozitiv

Cum sa controlezi iesirile emotionale ale copilului si sa ramai pozitiv

Vineri, Aprilie 07, 2017

Majoritatea copiilor devin greu de controlati in jurul varstei de 14 luni. Asta pentru ca fac un salt imens in dezvoltare in acest punct. Nu mai sunt atat de usor de distras. Isi dau seama ca au o anumita influenta in lume, dar nu multa putere, si incep sa experimenteze ca sa vada cum isi pot implini nevoile si cum isi pot realiza dorintele.

Aceste momente pot innebuni un parinte, sau pot sa fie extraordinar de frumoase pentru ca iti privesti copilul cum infloreste. Cat de grea este faza dintre 15 si 36 de luni depinde cel putin partial de atitudinea parintilor. Rebeliunea copilului va fi invers proportionala cu libertatea care-i este data ca sa-si faca munca de dezvoltare, si de cat de capabil se simte sa primeasca ce doreste de la lume.

Cat de mult ii este permis sa exploreze? Sa-si stabileasca propriul ritm? Sa simta ca el are control in lume? Sa descopere ca el este o persoana competenta?

Multe din acestea depind de parinte. Sunteti sensibil la disponibilitatea copilului catre independenta? Il sprijiniti fara sa-l impingeti de la spate fortat? Puteti aprecia pariul copilului cu independenta, fara a o lua personal ca insulta? Puteti renunta putin la control pentru ca cel mic sa dezvolte un sentiment de control asupra lumii? Puteti pune limitele necesare pentru siguranta si sanatatea lui in timp ce empatizati cu dezamagirea lui cand nu primeste ce vrea?

Sarcinile de dezvoltare a copilului sunt:

  • Dezvoltare rapida fizica si a creierului
  • Achizitie rapida a vocabularului si a regulilor verbale
  • Invatarea a cum sa stea conectat cu tine in timp ce-si da seama si de nevoile lui proprii
  • Dezvoltarea sentimentului de sine ca persoana competenta si puternica, capabila sa actioneze cu succes ca sa-si realizeze nevoile
  • Invatarea faptului ca si alti copii sunt tot oameni si ca trebuie sa se relationeze cu ei in siguranta, nu cu agresivitate

Provocarea ta ca parinte:

  • Mentinerea sanatatii psihice in timp ce copilul creste, exprimandu-se tot mai mult si implicandu-se in lume.
  • Prioritatile tale de parenting:
  • Mentinerea copilului in siguranta in timp ce exploreaza
  • Renuntarea la o parte din control pentru ca el sa poata dezvolta control asupra lumii sale
  • Optimismul!

Ce au nevoie cei mici de la parinti:

1. Validarea propriului sine

Copilul trebuie sa invete ca exista lucruri de care este responsabil, cum ar fi propriul corp, si ca trebuie sa se experimenteze pe sine ca persoana competenta si puternica, capabila sa-si implineasca nevoile si dorintele.

2. Structura, limite, rutina, obiceiuri si securitate.

Copiii mici incep sa realizeze ca e o lume mare afara. Chiar si propriile lor sentimente par coplesitoare pentru ei uneori. Au nevoie de asigurarea ca parintele este responsabil de ei si ca poate sa-i tina in siguranta, fata de lume, cat si fata de sentimentele lor mari si lipsa lor de control.

3. Ajutor in intelegerea si in structurarea timpului

Daca se simte cu mai putina lipsa de control si mai putin invins de circumstante, (dupa pranz este ora de somnic si dupa aceea mergem la bunica), copiii vor stii la ce sa se astepte si se vor descurca mai bine cu o rutina bine definita

4. Empatia ta.

Copiii mici trebuie sa stea conectati cu parintii lor, mai ales in acele momente dificile cand se afirma pe ei insisi si tu nu poti sa le dai ce au nevoie. Priviti din acest punct de vedere, si veti vedea ca are logica. Chiar daca nu putem face ce doresc ei, ii vom ajuta sa coopereze daca intelegem si simpatizam cu nefericirea lor.