De ce sa luam un animal de casa pentru copii?

De ce sa luam un animal de casa pentru copii?

Duminica, Septembrie 10, 2017

Daca ati crescut cu un animal de casa, probabil ca l-ati considerat un prieten adevarat. Partener de joaca, confident, jucarie de imbracat...toate la un loc. In ochii unui copil, un animal de casa este un adevarat membru al familiei, iar noi cercetari sugereaza ca mai ales copiii agitati se bazeaza mai mult pe mascotele lor, decat pe proprii frati. De asemenea cercetarile subliniaza modurile neasteptate in care animalele stimuleaza increderea si abilitatile sociale ale copiilor.

Descoperirea vine de la un student doctor in psihiatrie, numit Matt Cassels, care a analizat datele unui studiu longitudinal facut pe o durata de 10 ani, numit "the Toddlers Up Project". Studiul a examinat dezvoltarea sociala si emotionala a copiilor cu varste cuprinse intre 2 si 12 ani. Studiul lui Cassels se concentreaza pe copiii cu abilitati cognitive scazute si relatia lor cu familia, prietenii, si profesorii si cu mascotele lor.

Animalele de companie influenteaza abilitatile sociale

Cercetarile lui Cassels au scos la iveala ca animalele au un efect profund si probabil neasteptat asupra abilitatilor sociale ale copiilor. Nu este surprinzator ca acei copii care au avut "vremuri grele" cum ar fi divortul parintilor, greutati in viata de acasa, sau probleme de sanatate, au avut tendinta de slabe performante scolare. Dar acesti copii au fost si mai inclinati sa se bazeze pe mascotele lor mai mult decat pe prieteni, pentru sprijin moral.

Copiii cu mascote, mai ales fetele cu caini, au avut incredere in mascotele lor mai des decat in proprii frati.

"Este de-a dreptul surprinzator" spune Cassels.

"Pot sa simta ca mascotele lor nu-i judeca, si fiindca animalele nu par sa aiba propriile lor probleme, ele doar asculta. Chiar si sa marturisim unui jurnal poate fi terapeutic, dar mascotele pot fi o optiune si mai buna pentru ca ele sunt empatice."

Copiii care s-au atasat puternic de mascotele lor s-au descurcat mai bine si in situatiile sociale, ajutandu-i pe ceilalti, cooperand, impartasind si interactionand. Conexiunea cu un animalut sprijina aceasta abilitate de a se conecta cu lumea.

Cercetarile lui Cassels sugereaza ca legaturile noastre cu animalele pot fi vazute ca fiind la fel de importante si masurabile ca relatiile noastre cu oamenii.

Studii anterioare au aratat ca mascotele ajuta copiii cu autism sa-si demonstreze abilitati sociale mai puternice, mai ales daca aceste animale sunt caini.

Copiii care interactioneaza regulat cu cainii sunt mai priceputi in a se prezenta altora si in a raspunde la stimuli sociali. Mascotele au stimulat de asemenea compasiunea, increderea de sine la copii, dar si reducerea nivelului de stres.

Cassels crede totusi ca este nevoie de mai multe cercetari pentru a afla exact in ce fel legaturile de atasament cu prietenii blanosi impacteaza micutii tineri.

"Mascotele sunt semnificative si permisive".

In SUA si UK mascotele sunt ceva mai frecvente decat parintii in locuinta, si totusi nu cuantificam cat de importante sunt pentru noi.