Intelegere intre frati? Este posibila cu acesti 12 pasi simpli:

Intelegere intre frati? Este posibila cu acesti 12 pasi simpli:

Vineri, Iunie 09, 2017

In multe relatii intre frati rata conflictului poate fi destul de ridicata. Timpul de distractie in curtea casei si in locul de joaca poate sa incline balanta mult peste medie. Aceasta situatie pozitiva este cea care prezice o relatie reusita mai tarziu in viata. In schimb, fratii care pur si simplu s-au ignorat in copilarie si s-au certat mai putin tind sa aiba o relatie rece si distanta pentru mult timp, chiar si la varsta adulta.

Daca si copiii tai au momente dificile unul cu altul, este si natural sa te concentrezi in a-i ajuta sa rezolve diferentele si discutiile in mod pacifist. Totusi, este important sa ne amintim ca motivatia lor de a rezolva lucrurile in mod fericit depinde de cat de mult au construit acea balanta pozitiva in contul bancii de relatii.

Cum isi construiesc fratii un rezervor de sentimente pozitive din care sa se hraneasca? Cel mai mult din timpul petrecut impreuna.

Dr. John Gottman din Seattle a descoperit ca si cuplurile au nevoie de 5 pana la 7 interactiuni pozitive ca sa contracareze efectele unei interactiuni negative.

In mare parte, este la fel si pentru relatiile dintre frati.

Matematica aceasta poate fi exasperanta, fiindca daca se cearta de 6 ori pe zi, cum ii putem ajuta sa interactioneze pozitiv de 36 de ori?

Tineti in minte ca si un zambet se pune ca si interactiune pozitiva, si nu trebuie sa fie interactiuni majore ca sa aiba efecte benefice.

Ca parinte prins intre doi frati, adoptati pur si simplu scopul de a-i face pe copii sa interactioneze cat mai pozitiv posibil.

Iata cum este posibil sa faceti interactiunile dintre frati mai placute in 12 pasi simpli:

1. Observati si promovati activitati in care copiii se pot juca impreuna

Cercetarile asupra imbunatatirii relatiilor dintre frati arata ca cei mici au relatii mai bune cand se joaca impreuna. Pot fi greu de identificat acele activitati, mai ales cand avem diferente mari de varsta si interes.

Dar daca sunteti atenti, puteti sa sugerati ceva care sa-i intereseze pe ambii copii. De exemplu, daca le place sa se joace de-a magazinul iar celalalt vrea sa fie astronaut, puteti face un magazin pe Luna, si tot asa. Poate le place sa se joace ca in bucatarie, sa deseneze sau sa construieasca o fortareata. Incurajati cel putin o activitate in comun in fiecare zi.

2. Nu intrerupeti o joaca distractiva

E ceva de genul nu intrerupeti niciodata un copil care doarme. Cand fratii se joaca impreuna, nu considerati ca este ceva normal. Sprijiniti-i in orice au nevoie ca sa continue joaca si nu-i intrerupeti decat daca este neaparat nevoie.

3. Folositi oxitocina ca sa-i conectati pe copii

In traducere faceti-i sa fie fericiti. Radeti, iesiti in natura, dansati, cantati, faceti galagie in casa. Includeti cat mai multe activitati producatoare de oxitocina in rutina zilnica.

4. Incepeti un timp special intre copii

Stabiliti zilnic 10 minute timp pe care cei mici sa il petreca impreuna. Asta ajuta mai ales cand copiii sunt foarte diferiti ca varsta, sau unul din ei nu este atat de interesat in joaca. O astfel de perioada le seteaza ideea de timp impreuna ca si obicei zilnic si le mentine conexiunea.

5. Si copiii mai au zile proaste

Cand au o zi proasta, veniti cu o activitate pe care amandoi o iubesc, cum ar fi sa faceti prajituri sau sa dansati ca sa schimbati starea.

6. Rutina de dinaintea somnului

Includeti in rutina dinaintea somnului oportunitatea ca cei doi sa isi spuna noapte buna si te iubesc unul altuia. Unele familii stabilesc si ca cel mare sa-i citeasca o poveste inainte de culcare celui mic, ceea ce reprezinta o ocazie excelenta pentru conectare si atasament.

7. Sprijiniti copiii in a-si oferi ajutor unul altuia

Cand unul din frati e ranit, faceti  o obisnuinta ca toti cei din familie sa opreasca ce au de facut si sa stea cu cel ranit. Observati si daca copiii au grija unii de altii. Trimiteti-i dupa gheata, bandaje, lasati-i sa va fie asistenti medicali si sa-si ajute fratele sau sora.

8. Eliminati competitia dintre frati

Fara sa-si dea seama, parintii tind sa ii faca pe frati sa concureze intre ei. In loc sa-i faceti sa concureze, gasiti modalitati de a-i uni in aceeasi misiune. Sa gaseasca metode prin care sa colaboreze si sa se ajute unul pe altul. Nu uitati sa mentionati si rasplata: "Daca sunteti  gata amandoi avem timp sa trecem pe langa terenul acela unde sunt toate excavatoarele si buldozerele si le putem vedea inainte de scoala."

9. Haide echipa!

Promovati intotdeauna ideea ca cei doi copii sunt o echipa si creati activitati in care copiii sa lucreze impreuna. De exemplu, pot desena pe aceeasi coala imensa de hartie, pot scrie o scrisoare sau face un video pentru bunica impreuna. Pot stabili un joc de aventura prin casa, tot impreuna, nu unul impotriva celuilalt.

Intotdeauna faceti echipe de adulti contra echipe de copii cand va jucati pe langa casa.

10. Responsabilitate asociata si impartasita

Puneti copiii sa faca un proiect impreuna, de care sa fie amandoi responsabili. De exemplu, pot primi bani de buzunar daca spala masina impreuna, sau pot sa faca decoratiile pentru ziua Mamei, sau pot planifica o iesire cu familia in natura. Parintii nu trebuie sa se implice ci doar sa se asigure ca sunt in siguranta si ca se distreaza la maxim.

11. Jurnalul faptelor bune ale familiei

Puteti crea un album cu acest titlu in care surprindeti faptele de bunatate ale copiilor fata de fratii si surorile lor sau fata de alte persoane. Puteti pune poze, scrie fraze si vorbi despre bunatate si compasiune. Pot fi momente de joaca cand copiii se ajuta intre ei, momente cand unul din copii daruieste ceva celuilalt sau cand copiii se gandesc si la fratii lor.

Curand copiii vor recunoaste acele momente de bunatate intre ei si vor incepe sa faca si mai multe gesturi.

12. Gestionati conflictele in asa fel incat nimeni sa nu se raneasca

Conflictele sunt parte din natura umana. Prin ele, copiii invata cum sa-si controleze sentimentele si emotiile puternice. Astfel ca este de asteptat sa se certe. Job-ul nostru de parinte este sa rezistam tentatiei de a tine partea cuiva ca sa nu crestem rivalitatea intre ei.

In schimb, invatati-i pe cei mici metode de rezolvare a conflictelor mai sanatoase, cum ar fi ascultarea, exprimarea propriilor nevoi fara a ataca cealalta persoana, si cautarea unor solutii de castig reciproc.

Dincolo de acesti pasi si idei, cel mai important in a ajuta copiii sa se inteleaga este sa construim o relatie puternica cu fiecare din ei. Cand fiecare copil stie in inima lui ca indiferent cati frati are, e ma imult decat suficienta iubire si pentru el, iubirea dintre frati are ocazia sa creasca.

Intotdeauna exista mai multa iubire.

Un articol dupa Po Bronson si Ashley Merryman