Plan de joaca pentru o copilarie distractiva

Plan de joaca pentru o copilarie distractiva

Vineri, Aprilie 07, 2017

1. Lasa-l pe copilul tau sa fie responsabil de antrenamentul la olita

Toti vor scapa de scutece mai devreme sau mai tarziu. Dar luptele cu copilul tau despre corpul lui sunt lupte care nu le vei castiga niciodata. Invatarea la toaleta poate fi incurajatoare pentru copilul tau fiindca este un pas important spre independenta, doar ca depinde de felul in care vezi tu lucrurile.

Daca cel mic arata zero interes fata de invatarea la toaleta, gaseste oportunitati pentru ca el sa stea langa alti copii care folosesc toaleta, si va vrea ugent sa se modeleze dupa ei.

2. Evitati lupta pentru putere

Nu trebuie sa dovediti ca aveti dreptate. Copilul incearca doar sa afirme ca este o persoana reala, cu un fel de putere reala in lume. Si asta e in regula. Lasa-l sa spuna nu ori de cate ori poti fara sa se puna el in pericol, sau sanatatea lui si a altora. Vei fi bucuros sa afli ca istericalele sunt o expresie a lipsei de putere, iar copiii care incep sa simta ca au un pic de control au si mai putine crize de nervi.

3. Anticipati crizele de nervi

In primul rand crizele de nervi sunt normale pentru copiii de aceasta varsta. In al doilea rand ele au loc cand le este foame sau cand sunt obositi, masa ca se pot preveni.

Daca anticipam orele mesei si de somn, daca facem ore prestabilite si firme, sa ne reconectam cu ei, sa-i imbratisam, sa facem perioade de liniste fara stimulare media- adica orice ca sa-i linistim si sa se odihneasca, vom preveni aproape toate crizele de nervi si-i vom aduce pe copii cu picioarele pe pamant.

Invatati sa va spuneti nu. Nu tarati un copil obosit sau infometat intr-un magazin. Se poate si maine.

4. Folositi joaca ca sa controlati un copilas

Copiilor nu le place sa li se dea ordine mai mult decat ne place noua. Insa ceea ce le place este joaca. Doriti cooperare? Luati-va in zbor copilul in drum spre baie, ajutati-l sa-si termine laptele pretinzand ca e un catelus care bea laptic din farfurie. Jucati-va cu scaunul de masina ca si cum ati fi stewardesa si-l ajutati sa se pregateasca de zbor sau faceti cursa pana la masina cand trebuie sa iesiti.

5. Nu o luati personal

Copilul vostru va va respinge unori si va va rani. Nu o luati personal, el doar invata sa-si regleze furia. Este oportunitatea noastra sa crestem, si sa-l invatam in acelasi timp.

6. Permiteti timp in orar pentru nevoia copilului de a explora lumea.

Pana la urma asta e job-ul lui- sa experimenteze, sa exploreze si sa invete. Asa se dezvolta creierul lui. Astfel putem sa evitam si cele mai multe crize de furie.

7. Cultivati emapatia pentru copilul dvs

Abilitatile sociale incep cu emaptia noastra. Copiii incep sa dezvolte empatie pentru ceilalti (si abilitatea de a imparti si altora, de a nu lovi etc) doar pentru ca ei insisi se simt intelesi.

8. Nu-i fortati sa daruiasca

Asta de fapt intarzie dezvoltarea abilitatilor de daruire fiindca copiii au nevoie sa se simta siguri cu ceea ce detin ei inainte sa ofere si altora. Introduceti in schimb conceptul de a face cu randul. ("Acum e randul Anei sa foloseasca lopatica. Apoi vine randul tau.") Ajutati copiii sa-si astepte randul cu empatie. Ajutati-i sa-si puna deoparte jucariile favorite inainte sa vina in vizita alti copii. Cand daruieste sau imparte cu alti copii, din inima, incurajati copilul sa faca alegerea din nou observand cu voce tare efectele alegereii sale: "Uite ce fericit e acum Kevin ca i-a venit randul sa se joace cu camionul tau!".

9. Folositi disciplina potrivita varstei

Pentru copii, asta inseamna limite empatice, informatie, redirectionare, si ajutor cu emotiile. Cercetatorii au comparat doua grupuri de copii mici cu acelasi gen de comportament. Unii parinti au inceput sa le dea la fund in jurul varstei de 2 ani.

Altii au folosit disciplina pozitiva. Copiii care au fost loviti s-au purtat mai rau un an mai tarziu decat copiii care nu au fost loviti. Chiar si strigatul la copiii mici are efect negativ, facandu-i sa-si intareasca inima fata de voi si sa devina rebeli.

Perioada de dupa 2 ani este perioada inceperii violentei. Oare ii invatati pe copii fara sa va dati seama, ca puterea face dreptate?

10. Fiti persoana care vreti sa fie copilul dvs

Copiii invata sa interactioneze cu ceilalti experimentand relatii, si apoi ei recreeaza ce au trait. Amintiti-va ca cel mic invata ambele parti ale relatiei in care se afla. Daca nu vreti sa faca crize de furie, nu va pierdeti firea cu el. Daca strigati, tipati, il invatati ca aceste crize sunt in regula.

11. Eliminati aparatele media

Academia Americana de Pediatrie recomanda ca cei mai mici de 2 ani sa nu vada deloc video sau TV pentru ca au alte sarcini de dezvoltare si pentru ca afecteaza dezvoltarea creierului.

Dupa doi ani se recomanda 1-2 ore maxim pe zi - emisiuni educative, fara violenta. Contrar parerilor, declanseaza adictie in randul copiilor predispusi, le reduce atentia si influenteaza dezvoltarea creierului pe viitor.

In categoria Parenting

Tag-uri copii parinti-copii copilarie