Sfaturi si idei ca sa cresti un copil perseverent

Sfaturi si idei ca sa cresti un copil perseverent

Vineri, Mai 26, 2017

Suntem dispusi sa pariem ca multe genii au mers in mormant neimpliniti din cauza incapacitatii lor de a insista in fata adversitatilor. Cu totii avem zile cand lucrurile arata mizerabil si cand gasim cu greu energia pentru a persevera. Doar ca perseverenta poate sa ne determine sansele de succes mai mult decat oricare alta trasatura.

"Caracterul consta in ceea ce faci din a treia sau a patra incercare." - James A. Michener

Castigatorii premiilor Nobel au povesti diferite, insa au ceva in comun: persoanele care le cunosc le descriu mereu ca fiind persoane care nu au renuntat niciodata. Nu conteaza ca un studiu poate esua dupa 2 ani, acel om de stiinta va fi inapoi a doua zi de dimineata, incercand sa afle ce poate invata din ceea ce a mers gresit.

Poate ca unii parinti isi doresc ca micutii lor sa fie mai putini persistenti, mai ales in perioada prescolara. Dar perseverenta este o trasatura minunata in fiinta umana pentru ca este esential sa indeplinesti ce ti-ai propus in viata.

Asa ca daca esti destul de norocos sa ai un copil incapatanat si persistent, acest articol te poate ajuta sa-ti schimbi viziunea asupra acestei caracteristici ca fiind un punct forte.

Iar daca cel mic este in mod nativ persistent, acest articol ofera sprijin efectiv prin modalitati in care sa incurajam copilul ca sa obtina ceea ce isi doreste.

Majoritatea psihologilor, si practic toti parintii, sunt de acord cu experta in temperament, Stella Chess care spune ca perseverenta este o trasatura mostenita. Dar exista si dovezi ca cei mici pot fi crescuti ca sa fie mai hotarati si mai determinati.

Experienta este un profesor minunat. Copiii care insista au succes si tind sa insiste in continuare.

Ce pot face parintii pentru a avea copii motivati si perseverenti? Destul de multe:

1. Recompensati persistenta

Recunoasteti si puneti accent pe determinarea copilului cand lucreaza la ceva, indiferent de rezultat. Inveseliti-I cand nu renunta, chiar si atunci cand nu vor renunta la parerea lor. Asta nu inseamna ca intrati la cearta, ci doar ca laudati insistenta lor si gasiti o solutie de castig egal care functioneaza pentru amandoi. De exemplu, daca cel mic vrea sa faca ceva acum, poate va fi de acord sa faca acel lucru un pic mai tarziu iar daca faceti o data exacta, puneti-o in calendar si imaginati-va impreuna cat de interesant va fi.

2. Dirijati-l pe copil spre o usa, nu spre un perete

Daca aveti genul de copil care nu renunta niciodata, ar putea frecvent sa se dea cu capul de perete, sau sa va faca sa va dati voi insiva cu capul de pereti.

Pentru a evita acest lucru, invatati-l sa caute alte deschideri. De exemplu, predati si aratati faptul ca atunci cand gaseste solutii pentru ambele persoane, este mult mai probabil sa obtina ce doreste. In loc sa-i vada pe ceilalti oameni ca obstacole in calea a ceea ce isi doreste ("celalalt copil totdeauna primeste rolul principal in scoala"), incurajati-l sa vada ca el este intotdeauna responsabil de el insusi si ca poate continua sa lucreze pana cand isi atinge scopul printr-o vorba precum:

"Si tu ai un rol. Daca joci acel rol cat de bine poti, vei avea un rol si mai mare in urmatoarea piesa!"

3. Asteptati-va ca si cel mic sa opuna rezistenta uneori

Daca cel mic are si curajul de a-si sustine convingerile, atunci e clar ca el vrea ce vrea si ca nu e foarte deschis la alternative. Asta e in regula. Cel mai probabil, o data cu varsta, va castiga flexibilitate. Doar sa va asteptati la mai multe scandaluri decat in mod normal la varsta prescolara.

4. Gasiti solutii de castig reciproc

Copilul determinat se afla intr-o misiune. Daca vreti ca el sa la planificarea activitatilor, va ajuta enorm ca el sa stie ca si voi contribuiti la agenda lui. Daca parintii controleaza prea mult, cercetarile arata ca se creeaza intotdeauna rebeliune.

Mai ales in cazul copiilor mai incapatanati, e important sa-i invatati cum sa identifice nevoile cheie are fiecarei persoane si sa gaseasca o solutie cu care sa traiti amandoi.

Daca nu ati fost invatati sa faceti asta de copil, este mult de munca, dar o abilitate de viata foarte valoroasa pentru amandoi.

5. Ajutati-l cu tranzitiile

Copiii care sunt perseverenti au probleme mai mari cu schimbarile decat alti copii. Asa ca puteti concepe un plan pentru a-l sprijini pe copil si a va face vietile mai usoare:

  • Minimizati numarul schimbarilor dintr-o zi

  • Transformati-le in program pentru ca ei sa stie la ce sa se astepte

  • Conectati-va cu ei inainte de a le cere sa faca o schimbare

  • Ajutati-i sa ia ceva cu ei dintr-o situatie in alta (daca se joaca cu animalutele de plus, poate sa ia una cu el cand mergeti la cumparaturi)

  • Avertizati mereu inainte si pregatiti-i emotional

6. Lasati-i sa planga

Copiii incapatanati si persistenti au sentimente mari si puternice. Vor trece mai repede daca le recunoasteti cu empatie, daca stiti ce vor si de ce vor. In acelasi timp stabiliti limite ferme. Fermitatea din limite indeparteaza orice posibilitate de a va hartui ca sa obtina ceea ce vrea, astfel incat nu-i ramane alta solutie decat sa simta dezamagirea.

Asta inseamna ca ar putea izbucni in plans, dar asta e un lucru bun. Daca puteti arata intelegere, el va va arata dezamagirea si va invata sa renunte pentru a supravietui dezamagirii in viitor.

"Stiu ca iti doreai cu adevarat sa ai acel lucru. Cred ca arata foarte distractiv si interesant pentru joaca. Esti atat de dezamagit ca iti spun nu, iar raspunsul este inca NU. Imi pare rau ca nu-l putem cumpara azi, dar este pentru o ocazie speciala, cum ar fi ziua ta."

Fiti constienti ca ar mai putea avea o cadere si ar mai putea continua cu ele si pe drum spre casa. Oamenii s-ar putea uita mai lung, este in regula.

Va invata ca nu intotdeauna va primi ce isi doreste, dar va primi ceva mai bun: un parinte care il intelege. In cele din urma copilul tau va fi cel care isi va atinge visele in ciuda tuturor obstacolelor, pentru ca doar persoanele ambitioase si perseverente pot sa fac asta.