Tehnologia: ajuta sau dauneaza in invatarea copiilor? (partea a II-a)

Tehnologia: ajuta sau dauneaza in invatarea copiilor? (partea a II-a)

Joi, Aprilie 06, 2017

Chiar si expertii, care sunt sceptici fata de utilizarea tot mai mare a tehnologiei de catre copii, recunosc valoarea acesteia. Simplul fapt de a stii cum sa folosesti un calculator se traduce in incredere academica. Simulari de software si enciclopedii multimedia deschid ferestre studentilor care nu erau disponibile acum 5 ani.

Vrei sa vezi cum ies fluturii din crisalida lor? Vrei sa afli de ce Pluto nu mai este planeta? Cateva click-uri the introduce in muzeul American de Istorie Naturala si afli de ce.

A invata cum sa traiesti intr-o lume tehnologizata in mod eficient si responsabil, este o sarcina pe care trebuie sa incepem sa o predam copiilor cat mai devreme. Cand copiii exploreaza retele de socializare cum ar fi Club Penguin sau KidSwirl, parintii trebuie sa viziteze acest site si sa monitorizeze toate conversatiile. Fiti siguri ca alegeti jocuri potrivite varstei pentru ca multe au continut sexual sau violent cat si elemente comerciale incluse in ele.

Pana la varsta de 7 ani, copiii incep sa inteleaga ca reclamele incearca doar sa-i convinga sa cumpere lucruri. Vorbiti deci despre cum sa fiti un consumator media inteligent.

Ca toti parintii, Dr. Rich face tot posibilul sa stea in topul explorarilor digitale ale fiului sau. Recent, spunea ca Ian a facut o poza mamei sale care dormea si a instalat-o ca wallpaper in telefonul tatalui. "Asta e buna de pastrat!”, spune Dr. Rich.

6 reguli de stabilit in utilizarea tehnologiei:

  1. Doar trei din 5 copii cu varste intre 8 si 18 ani spun ca parintii le pun limite pe dispozitivele media si se tin si de ele, conform studiului facut de Kaiser Family Foundation. E mai usor sa stabilesti limite cand copilul tau are 2 ani decat atunci cand are 12 ani, asa ca faceti pasul acum.
  2. Scoateti din priza! TV-ul sta deschis chiar si cand nu se uita nimeni? Va luati smartphone-ul cand mergeti la masa sa mancati? Stabiliti (nu exagerat) reguli, oferind un exemplu. Astfel limitati timpul de tehnologie si folositi acele momente libere ca sa stati cu familia.
  3. Concediati-o pe dadaca electronica. Nu dati drumul la tv ori de cate ori copiii sunt plictisiti sau aveti nevoie de o pauza. Cand TV-ul e inchis, eu sunt pe “deschis” si uneori poate fi chiar greu cand ai multe de facut. Mai ales ca sunt copii mici carora le este greu sa se joace singuri. Asa ca, pastrati dispozitivele media intr-o camera- in care sa nu le poata vedea copiii ca sa fie tentati.
  4. Dezvoltati timpuriu obiceiuri sanatoase de utilizare a dispozitivelor media. Doar pentru ca cel mic se poate juca ore intregi pe iPad nu inseamna ca si ar trebui sa o faca. Sa vada un video cand calatoriti cu masina sau cu autobuzul vreo 2 ore nu poate dauna atat de mult, dar daca ii dati un dispozitiv de fiecare data cand va urcati in masina, va avea o problema daca nu va primi acea pastila electronica. Pentru copii mici si prescolari, 20-30 de minute de ecran de 2 ori pe zi e suficient- spune Dr.Michael Rich.
  5. Aratati cum tehnologia poate ajuta in invatare. Ce a fost inainte Cartea Lumii, este astazi Google.- spune Dr. Ellen Wartella. Totusi unii experti sunt ingrijorati ca ofera informatie instant fara sa stimuleze creativitatea in rezolvarea de probleme. Trebuie sa le aratam copiilor nostri cum sa profite de Google dar sa-i invatam si importanta abilitatilor de gandire critica.
  6. Fiti sceptici. Daca un program este numit educational nu inseamna neaparat ca asa este. Verificati recomandarile din surse de incredere inainte de a crede totul.

Publicat original in revista “Parents magazine”.

In categoria Parenting

Tag-uri tehnologie copii parinti-copii