Frumoasa si bestia

Frumoasa si bestia

Joi, August 21, 2014

Basmele au ca personaje centrale printul si printesa care ne incanta prin frumusete si tineretea lor. Imaginea lor ramane o constanta in viata nostra si dupa copilarie, pentru ca o reproducem in momente cheie din viata noastra: la nunti cand mirii se imbraca si se comporta ca printul si printesa din poveste.

Imaginea inconstienta formata de mici copii o avem cu doi miri frumosi si tineri, insa ce se intampla atunci cand vedem o frumusete ( indiferent ca este el sau ea) cu un urat. Acest subiect de basme inceput cu " Frumoasa si bestia" ne transmite ideea ca iubirea trece de frumusetea fizica si ca ea se gaseste in inima, insa de ce ne socheaza totusi o asemenea imagine si care sunt mecanismele care determina atractia unui asemenea cuplu?

Incompatibilitatea fizica a unor cupluri este mai mult decat vizibila. Se intampla sa vedem cate o doamna sau domnisoara dichisita si foarte frumoasa in compania unor domni care par urati sau domni " lucrati" si "coafati", oameni prosperi financiar, in compania unor femei departe de standardele proclamate in societate ale frumusetii.

Frumusetea interioara umana pe care noi toti o avem sadita in inimile noastre este un dar al naturii pe care avem misiunea sa il descoperim. Straturile in care ea este invaluita sunt multiple si atunci cand interactionam cu cei din jur aspectul exterior este primul cu care luam contact. Deseori infatisarea cuiva ne determina in mod automat o reactie de atractie sau respingere pentru o persoana. In functie de ceea ce vedem si consideram frumos, putem cadea ca intr-o transa si majoritatea dintre noi suntem vrajiti de-a dreptul atunci cand isi face aparitia in jur o persoana foarte frumoasa.

Frumusetea poate fi o corvoada grea pentru unii oameni pentru ca lumea din jur roieste in jurul tau pentru ceea ce esti ca aspect si nu ca persoana. Se pot intampla tot felul de revolte de ordin interior in care sa preferi pe cineva care doreste sa te cunoasca si te iubeste dincolo de aspectul fizic. Am cunoscut multe persoane foarte frumoase nefericite din cauza superficialitatii cu care erau tratate, atat in randul femeilor, cat si in randul barbatilor.

Persoanele cu un grad de atractivitate mai scazut din punct de vedere fizic, in mod natural compenseaza acest lucru prin dezvoltarea altor abilitati: simtul umorului, diverse aptitudini, sport, preocupari intelectuale astfel incat devin pentru sexul opus atragatoare dincolo de infatisare. In consecinta, o persoana de acest gen poate si stie sa cucereasca o persoana de sex opus care doreste o relatie care sa o implineasca la nivel personal.

Multe persoane considerate de catre cei din jur "frumoase" sunt complexate de diverse trasaturi si cauta sa compenseze anumite frustrari printr-o preocupare excesiva privind aspectul fizic. Dar in sinea lor, aceste persoane se vor simti tot urate si in consecinta isi vor alege ca parteneri "oglinzi" care fizic nu sunt foarte atragatoare. Partenerii lor le indica de fapt cum se privesc in sinea lor aceste persoane pe ele insele.

Scriiorul francez, Stendhal, recunoscut pentru psihologia complexa ce le-o atribuia personajelor sale, spunea ca " fara egalitate nu se poate iubi". Eu as completa ca fara egalitate sau principiul echitatii este dificil sa avem si sa pastram o relatie sanatoasa si armonioasa. Totusi, anumite relatii se hranesc din inegalitatea dintre parti si un joc manipulativ de obicei al persoanei mai atragatoare care poate in felul acesta sa "ceara" pentru contrabalansarea darurilor naturii tot felul de alte lucruri in vederea armonizarii. Este un joc al puterii care indeplineste nevoia de a domina sau a fi salvat/victimizat ale unor persoane.

Frumusetea este o arma trecatoare, insa foarte puternica, si atrage pe oricine in mrejele sale. Nu putem sa o negam pentru ca altfel nu am investi atat de multe resurse pentru tot ceea ce inseamna a fi atragator sau frumos pentru noi, pentru cei din jur si pentru atragerea unui partener.

Ce considera fiecare ca este frumos, este un amestec de inconstient colectiv, imaginea parintilor, cultura, societate, imaginatie si experienta personala.

In concluzie, cred ca si frumusetea pentru fiecare poate capata alte dimensiuni, la fel ca si uratenia, iar frumoasa cuiva poate fi bestia altcuiva si bestia poate fi asa cum spune si povestea, un print frumos care astepta iubirea.

Iubirea trece de frumusete si totodata si de poveste, pastrand esenta ca ea se cultiva, ca se munceste pentru a o trai frumos si ca "la adanci batraneti" frumusetea nu se mai gaseste in fata sau trup, ci in caracterul si sufletul frumos al omului si in bogatia amintirilor pe care le-ai creat de-a lungul timpului.